Fotó: Novák Eduárd Facebook-oldala.

Nehéz lesz alkalmazni a sportminiszter 40 százalékos kvótarendeletét

Rendeletben írta elő Novák Eduárd sportminiszter, hogy a 2022–2023-as szezontól minimum 40 százalékban hazai játékosok kell szerepeljenek a romániai csapatsport-bajnokságokban. Szép és nemes terv, látszólag a hazai sport érdekét szolgálja, csak éppen jó pár sebből vérzik.

Hirdetés

A rendelet legnagyobb gondja az időzítés, hiszen a csapatok javában benne vannak az átigazolási időszakban, terveiket pedig sportáguk több éve létező vagy legkésőbb az év első felében meghozott szabályzata alapján alakították ki. Fociban például, ahol az élvonalban akár 10 külföldi is lehet a pályán, két nappal a szezon kezdete előtt (szombaton már a Szuperkupáért játszik a CFR és a Sepsi OSK) jött ki Novák rendelete. Azaz

a csapatkeretek nagyrészt kialakultak, az edzőmeccseket lejátszották, menet közben kellene alkalmazkodni.

Jobb helyeken idény közben amúgy sem lehet versenyszabályzatot módosítani – ha ez megtörténne, a perelni amúgy is imádó klubok azonnal megtámadnák a rendeletet, akár még a nemzetközi Sportdöntőbíróságig is elmenve. És akkor a Bosman-szabályról nem is beszéltünk, amely tiltja az EU-ból érkező munkavállalók (márpedig a profi sportoló munkavállaló) korlátozását – bár a rendelet a román sportolók oldaláról közelíti meg a kérdést, de attól bizony ez még légióskorlátozás.

A népszerű csapatsportok közül jelenleg egyedül a hoki felel meg

Novák előírásának, ahol csak 6 külföldi lehet a 22-es meccskeretekben. A topcsapatoknál viszont magas a honosított játékosok száma, róluk pedig említést sem tesz a rendelet. Kosárlabdában eddig egy, ősztől az első félidőben két, a másodikban pedig egy román játékosnak kell a pályán lennie – itt lenne a legkisebb a változás, viszont mivel ebben májusban egyeztek meg a klubok és a szövetség, aligha örülnek a gyors változásnak. A legnagyobb bajban a kézilabda van, ahol az európai kupagyőzelmekre hajtó (elsősorban női) topklubok a laza szabályozásnak köszönhetően akár 10-12 külföldit is foglalkoztatnak a 16-os keretükben.

A rendelet másik gyenge pontja, hogy nem tisztázza egyértelműen, hogy

a meccsre benevezett vagy pályára is lépő játékosokra vonatkozik a 40 százalék.

Hirdetés

A miniszter nyilatkozatának két egymást követő mondatában két különböző változat van, az első szerint a benevezett játékosok között kell meglegyen a 40 százalék („această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă”), a következőben már a ténylegesen pályán levőké („deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români”). Mivel a kiskapuk keresése igencsak népszerű romániai sportág, ebből biztosan lesznek még értelmezési viták, már csak azért is, mert a cserék száma és módja alaposan eltér az egyes sportokban.

Novák burkoltan fenyeget is, amikor azzal zárja sorait, hogy a szakszövetségek kötelesek betartani a miniszteri rendeletet. És bár arra hivatkozik, hogy bírja a szövetségek támogatását, a klubokat biztosan magára haragította.

Hirdetés