Azt hitte, jön egy piti kis csóringer 4. hullám? Lehet, hogy ezt a 4. hullámot buldózernek fogjuk becézni

Alexandru Rafila betippelt egy akkora számot, hogy kikerekedett a szemünk. Amúgy közben egy nap alatt majdnem ezerrel nőtt a napi esetszám.

Hirdetés

A nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila odanyilatkozta, hogy számításai szerint ez a mostani lesz a legdurvább járványhullám, több fertőzött lesz a csúcsán, mint eddig bármikor.

Eddig a legtöbb napi fertőzöttet tavaly november közepén regisztrálták, akkor kicsivel 10 ezer fölé ment ez a szám, de Rafila szerint örülhetünk ha a 4. hullámban nem megyünk 15 ezer fölé. Mindenesetre 12 és 15 ezer közé teszi a legnagyobb napi számokat, és becslése szerint körülbelül november közepéig leszünk pácban.

Ezt a napi számok gyors növekedéséből számolta ki, valamint abból, hogy az úgynevezett fertőzési ráta Európai szinten Szlovákia után nálunk a legmagasabb: 1,3. (A téma másik szakértője, Răzvan Cherecheș korábban 1,5-ről beszélt, ami még rosszabb.) Ez a szám gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány új fertőzést generál, és csak akkor lenne megnyugtató az érték, ha kisebb lenne, mint 1, de sajnos nagyobb.

Igen, ez azért van, mert társadalmunk nagy része fütyült rá, hogy oltakozni kéne, így most mindenki szívni fog az újabb megszorításokkal.

Rafila azt is mondta, hogy két nagy probléma lesz hamarosan: egyrészt az, hogy az újra a végtelenségig leterhelt egészségügyi rendszer egyre nehezebben fogja bírni a strapát, mert a személyzet ki van merülve, másrészt fájni fog, amikor megint át kell majd térni a nagy számok miatt online oktatásra. Az is gond, hogy az idősek közül (is) sokan még mindig nem oltatták be magukat, pedig őket koruknál fogva jobban meg fogja viselni a kór, így sokan kórházba, intenzív osztályra kerülnek, és lesznek akik nem élik túl.

Hirdetés

A szakember jóslatai pedig már csak azért is helytállónak tűnnek, mert egyetlen nap alatt lazán ugrott egy ezrest a napi esetszám: szombaton már 5388 új fertőzöttet regisztráltak.

Intenzív osztályon már 798-an vannak, és egyetlen nap alatt 97 ember vesztette életét a járvánnyal összefüggésben.

Szatmár megye egyébként már bevörösödött, 3,11 ezrelék ott a fertőzöttségi ráta, Bukarest és öt másik megye pedig sárga tartományban van.

Hirdetés