Elvesztegettük a nyarat, így nehéz tél elé nézünk – mondja a közegészségügyi szakember

Miért van az, hogy ha Románia valamiben első, akkor az mindig valami rémes dolog?

Hirdetés

Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakember, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora – aki rendszeresen közöl a Facebook-oldalán tudományosan megalapozott infókat, tudnivalókat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – most egy beszédes ábrát tett közzé.

Az ábrán az R nem más, mint az egy fertőzött által generált új fertőzések átlagos száma. Ha ez a szám kisebb, mint egy, akkor nincsen semmi gond, a járvány már ellenőrzés alatt van, azaz lecsengőben. Ha viszont nagyobb, mint egy, akkor kezdődnek a bajok, ez ugyanis azt jelzi, hogy a fertőzöttek száma nőni fog a következő időszakban, így egyre nagyobb problémákkal kell az illető országnak szembenéznie.

Romániában az a szám 1,5, azaz jönnek a gondok.

Ráadásul a vizsgált országok közül nálunk a legnagyobb ez az érték. Azt is érdemes megfigyelni, hogy minél jobban áll egy ország átoltottság terén, annál jobb náluk a helyzet.

„Sajnos hosszú tél elé nézünk sok megszorítással, készüljenek fel!” – összegzi az ábra tanulságát Cherecheș. Azt is írta, hogy elvesztegettük az idei nyarat – amikor ugye a járvány éppen alábbhagyott, csakhogy ezt az időszakot nem használtuk ki megfelelően az oltakozásra – ezért lesz nehéz a tél. És az meg végképp nem vigasztal minket, hogy azokban az országokban, ahol jól haladtak az oltással, normális lesz az élet. (Slusszpoén: egy kommentelő szerint 2000 éve elvesztegetjük a nyarakat – mit számít még egy.)

Az általános hazai oltásellenességet figyelembe véve ráadásul nem is nagyon van remény a helyzet javulására. Sokan inkább a törvénytelen utat választják az oltási igazolás megszerzésére, anélkül hogy valóban oltakoznának. Most például egy Ialomiţa megyei oltásközpont egyik munkatársát kapcsolták le a rendőrök, aki a gyanú szerint legalább hat személyt juttatott oltási igazoláshoz anélkül, hogy valóban beoltatták volna magukat. Az illető most valószínűleg nagyon meg fogja ütni a bokáját, de jó kérdés, hogy még hány ilyen eset van, amire nem derült fény.

Hirdetés

A járványszámok pedig közben vígan növekednek: pénteken már 4478 új fertőzöttet regisztráltak, 73-an pedig belehaltak a betegségbe az elmúlt 24 óra során.

Az intenzív osztályon is már 762-en vannak, így országszerte már kevesebb, mint 100 szabad hely van a súlyos állapotban lévő betegek számára fenntartott osztályokon.

Ha pedig az intenzív osztályok, és a kórházak megtelnek, akkor mérget vehetünk rá, hogy kemény megszorítások jönnek, hiszen valahogyan mégis kezelni kell az „elvesztegetett nyár” miatt kialakult helyzetet.

Hirdetés