Azt gondoltuk, hogy ennél lassabbak már nem lehetnek a romániai vonatok, de tévedtünk

Egy képzeletbeli lassúsági versenyen a CFR vonatai rekordot döntenének. A változások kapcsán annyit lehet tudni, hogy ott, ahol nőtt az utazási idő, évről évre romlik a vasúti infrastruktúra állapota...

Hirdetés

A kerékpárosok számára már léteznek lassúsági versenyek, amelyeken rendhagyó módon nem a gyorsaságot díjazzák, hanem azt, hogy ki bír olyan lassan tekerni, hogy utolsóként érjen a célba. Nem könnyű, hiszen nagy koncentrációt igényel úgy a biciklin maradni, hogy a kerékpáros nem veszíti el az egyensúlyát. Ha hasonló versenyszámot találnának ki a vonatok számára, ezek a romániai járatok nagy eséllyel indulnának, feltéve, ha a csigatempóban nem esnének szét teljesen a szerelvények.

Annyira nevetséges a december 15-én életbe lépő új vasúti menetrend, hogy újabb hazai rekordok dőlnek meg. A visszafejlődés a legfontosabb vasútvonalakat érinti, amelyeken főleg a Kolozsvárra, Iași-ba, Bukarestbe vagy Temesvárra tartó, vagy onnan hazautazó egyetemisták vegetálnak.

Kezdjük a jó hírrel: a Bukarest és Kolozsvár közötti gyorsvonat (IR 1645) fél órával kevesebb idő alatt teszi meg a jelenlegi 9 óra 20 perces távot. Enyhén csökken a Bukarest és Szatmárnémeti közötti utazási idő is: az IRN 1741-es járat 14 óra 52 perc helyett 14 óra 39 percet zötykölődik.

Képzeletbeli lassúsági versenyünket a Iași és Temesvár közötti IRN 1765-ös járat nyerné meg, annak ellenére, hogy négy perccel lerövidül az utazási idő: elviekben 18 óra 16 percről 18 óra 12 percre. Ugyanezen az útvonalon döcög az egyetemisták körében csak az éhezés vonatjaként emlegetett IR 1833-as járat is, melynek utazási ideje 16 órára nő. Dobogós még az IRN 1641-es járat is, mely képes saját lassúsági rekordját is megdönteni. 10 óra 32 perc helyett december 15-től 12 óra 10 percet tesz meg Bukarest és Nagybánya között.

A változások kapcsán annyit lehet még tudni, hogy ott, ahol nőtt az utazási idő, évről évre romlik a vasúti infrastruktúra állapota, ott pedig ahol csökkent, sikerült javításokat végrehajtani. Jó tudni.

Hirdetés