Az USR-nek esze ágában sincs a kormánybuktató új cimboráival kormányt alakítani

A kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș inkább az általuk szétvert régi koalíciót ragasztgatná össze, mint egy eltört játékot az óvoda karbantartója, Pityu bácsi.

Hirdetés

A Mocskos állat a politika rovatunkban ma arról olvashat, hogy az USR nemrég megválasztott elnöke, Dacian Cioloș, akit hétfőn Klaus Iohannis államfő kormányalakítással bízott meg, most szépen visszasomfordálna a PNL-vel és az RMDSZ-szel alkotott eredeti koalícióba.

Nem az „új szövetségesekkel”, a PSD-vel és az AUR-ral akar ugyanis elöször tárgyalóasztalhoz ülni kedden, hanem a régiekkel.

És ez a tárgyalás szinte biztosan sikeres lenne, ha a PNL elnökét még mindig Ludovic Orbánnak hívnák, hiszen ő alighanem lecsillapítaná a pártján belül az USR-vel szembeni ellenszenvet, csak hogy kormányon maradjanak, az RMDSZ meg jönne velük szépen, mint a szomszéd gyerek látogatóban lévő vidéki unokatesója, csak hogy kormányon maradhasson.

Ám a PNL elnökét szeptember vége óta Florin Cîțunak hívják, ő pedig meglehetősen orrol Cioloșékra, amiért szétrobbantották a koalíciót, és ezzel kihúzták a feneke alól a miniszterelnöki bársonyszéket. El is küldte őket annak rendje és módja szerint tárgyalni az „új szövetségesekhez”, már hétfőn.

Az új szövetségesek viszont szintén nincsenek elragadtatva Cioloștól,

a PSD és az AUR is bejelentette, hogy nem támogatják őt, sőt előbbiek úgy fogalmaztak: a kinevezésével csupán „helycsere történt a vesztesek koalíciójában”.

És milyen érdekes, hogy Iohannis éppen Cioloșt bízta meg kormányalakítással, miközben a bizalmatlansági indítvány elfogadása után napokig a felelőtlen USR-t szapulta, valahányszor alkalma kínálkozott rá.

Szerencsére tudjuk, hogy a politika egy nyálkás, rusnya állat, így számításba vehetjük azt is, hogy az egész csak Iohannis újabb játszmája, hogy elérje a célját.

A célja pedig az, hogy a PNL kormányon maradjon, és a miniszterelnököt továbbra is Florin Cîțunak hívják.

Hirdetés

PNL-s források meg is erősítették a Hotnewsnak, hogy Ionannis ígéretet tett a pártjának, hogy a miniszterelnöki székben tartja a pártelnököt, ördögi tervének első lépéseként pedig feláldoz egy miniszterelnök-jelöltet. Más szóval azért bízta meg Dacian Cioloșt kormányalakítással, mert mérget vesz rá, hogy Cioloș nem képes parlamenti többséget gyűjteni maga köré, és kudarcot vall. Aztán az elnök úr addig csűri-csavarja majd a dolgokat, amíg valahogy mégis eléri a célját: a pártja kormányon marad, a miniszterelnök pedig továbbra is Florin Cîțu lesz.

A helyzet rövidebben: egy olyan országban élünk, ami az EU-ban utolsó helyen áll az oltások terén, ahol ennek megfelelően a legdurvább a járványhelyzet, nálunk szedi a vírus a legtöbb áldozatot, a kórházak dugig teltek, és még csak remény sincs arra, hogy az egészségügyi válság belátható időn belül véget érjen, de az urak borzasztóan el vannak foglalva a kisded játékaikkal, és egész egyszerűen nincs idejük a járványkezelésre.

Köszi.

Hirdetés