Kelemen Hunor is nyújtotta a kezét, de az államfő végül Dacian Cioloșt bízta meg kormányalakítással (FRISSÍTVE)

Elsőre úgy tűnt, nem lesz eredménye a pártokkal folytatott egyeztetésnek, de Iohannis ezt másképp gondolta. A meccs továbbra sincs lejátszva, Cîţu máris a „kormányváltó szövetségeseihez” irányította tárgyalni az USR PLUS elnökét.

Hirdetés

Frissítés:

Hoppá, mi történik itt! A PNL elnöke, Florin Cîţu ügyvivő kormányfő a döntést követően a Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, pártja „csak azt követően hajlandó tárgyalni Dacian Cioloșsal, miután az USR PLUS parlamenti többséget tud alakítani azokkal a szövetségeseivel – a PSD-vel és az AUR-ral –, akikkel együtt megszavazta a kormánybuktatást eredményező bizalmatlansági indítványt”. A PSD egyébként csak annyit reagált a Cioloș-hírre (szintén a Facebookon), hogy „helycsere történt a vesztesek koalíciójában”, míg az AUR társelnöke, Claudiu Târziu már bejelentette: nem hajlandóak támogatni Cioloș kinevezését. Szóval a meccs továbbra sincs lejátszva, izgalmas napok következnek az USR PLUS számára.  Idézzük csak fel: Cîţu korábban azt mondta, nem tárgyal tovább az USR PLUS vezérkarával a kormánykoalíció helyreállításáról, ha az megszavazza a bizalmatlansági indítványt. Ez végül megtörtént a PSD és az AUR segítségével, szóval a nagy koalíciós békülés egyelőre a kanyarban sem látszik.

Klaus Iohannis is tud meglepetést okozni: a pártokkal és a nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatott hétfő délutáni egyeztetést követően az államfő Dacian Cioloșt, az USR PLUS elnökét és miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással. Pedig első látásra úgy tűnt, hogy semmi eredménye nem lesz a mai tárgyalásoknak.

Míg sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL), sem a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem állt elő saját javaslattal, (utóbbiak inkább előrehozott választások kiírását javasolták), az AUR pedig egy szakértői kormány megalakítását vetette fel, a Kelemen Hunor vezette küldöttség RMDSZ-es miniszterelnök vezette kormányt javasolt, amely hat hónapig irányítaná az országot.

Hirdetés

Az RMDSZ nyilván épp Kelemen Hunor szövetségi elnököt javasolta a feladatra. Ehhez képest az államfő úgy döntött, a PNL-vel hadakozó, a kormánykoalícióból kilépő USR PLUS javaslatát fogadja el, és Dacian Cioloșt bízza meg az új kormány megalakításával, az újabb parlamenti többség reményében.

Hirdetés