Az ország lassan kifele halad a járványügyi „vörös zónából”, Kolozs megye a határon billeg

A pozitivitási arány 10 százalék fölé ugrott, viszont a helyzet egyáltalán nem rossz.

Hirdetés

A szombati hivatalos járványjelentés adatai azt mutatják, hogy bár kicsit lelassult a napok óta tartó csökkenő tendencia, a helyzet továbbra is biztató.

Az elmúlt 24 órában összesen 2719 új esetet diagnosztizáltak (első teszteredmény). Ez kis növekedést jelent a korábbiakhoz képest, ami a pozitivitási rátán is látszik, amely 10,16 százalék. Ezek a számok most különösen fontosak, amikor a hatóságok épp a fokozatos lazítást fontolgatják.

Tesztelni nem teszteltek sokkal többet az utóbbi napok átlagánál, sőt: összesen 21 410 PCR tesztet végeztek el (12 385-öt a járványügyi protokoll alapján és 9052-t saját kérésre), továbbá 5334 gyorstesztet.

Az ország intenzív osztályain kezelt súlyos betegek száma ismét meghaladta az ezret: jelenleg 1016.

Hirdetés

A koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma viszont tovább nőtt az elmúlt nap folyamán: összesen 94 halálesetet (53 férfi és 41 nő) jeleztek a hatóságok. 92 páciens egyéb megbetegedésekkel is küszködött, egy esetben nem észleltek komorbiditást, egy esetben pedig nem érkezett erre vonatkozó jelentést.

A fertőzési ráta megyékre lebontott „vörös listája” viszont látványosan jól alakult az elmúlt 24 órában. Bukarest után Ilfov megye is „besárgult” (2,96 ezrelék), így tehát két „vörös” megye maradt a listán, de itt is alaposan csökkent a fertőzési ráta. Kolozs megye például ott billeg a határon, 3,01 ezrelékkel, de Temes megyében is csökken az ominózus mutató, jelenleg 3,63 ezrelék.

Hirdetés