Az omikronnal fertőzöttek egyharmadáról nem tudni, hol kaphatták el a vírust

Az oltottaknál ugyanakkor legfeljebb egyszerű náthás tüneteket produkált eddig a koronavírus omikron variánsa.

Hirdetés

A koronavírus omikron variánsával fertőzöttek jó egyharmadáról már nem tudni, hol kaphatták el a vírust, mivel az epidemiológiai vizsgálat nem mutatta ki, hogy kapcsolatba kerültek volna nyilvántartott fertőzöttel – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) kimutatásából, amely az elmúlt, december 27. és január 2. közötti hétre vonatkozik.

A múlt héten összesen 67 esetben mutatták ki az omikront, így a hivatalosan nyilvántartott esetek száma már 92 – ami persze nem azt jelenti, hogy a megbetegedések nagyjából felét már nem ez a variáns okozza, hanem azt, hogy csak ekkora a vírus génállományának szekvenálását lehetővé tevő kapacitás.

Mint kiderült,

45,6 százalék külföldi út során fertőződött meg,

míg 7,6 százalék gócpontokban kapta el a vírust.

34,8 százalék esetében viszont nem sikerült semmilyen kapcsolatot találni más fertőzött személyekkel.

Mindazonáltal az intézet szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az omikron a fokozott közösségi terjedés szakaszába lépett volna – legalábbis a múlt heti adatok alapján, hiszen keddre például már megduplázódott az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma a hétfői adatokhoz képest.

Hirdetés

Az orvosok egyébként egyelőre azt tapasztalják, hogy ha valaki oltottként kapja el az omikront, annak nem kell különösebben aggódnia. Simin Aysel Florescu, a bukaresti Victor Babeş Járványkórház menedzsere szerint egy az oltott fertőzöttek esetében egyszerű hűléshez hasonlóak a tünetek, ugyanakkor

nem tudni, hogy az oltatlanok esetében nem lesznek-e súlyosabb tünetek.

A kórházban egyébként az új páciensek fele már omikronnal fertőzött.

Mint ismert, a világban eddig végzett vizsgálatok egybehangzóan arra utalnak, hogy az omikron jóval enyhébb lefolyású betegséget okoz, mint a negyedik hullámot okozó delta variáns.

Hirdetés