Az ombudsman szerint nem kötelezhetők az alkalmazottak arra, hogy beoltassák magukat

Renate Weber szerint egy önkéntes lépést nem lehet kötelezővé tenni.

Hirdetés

Bizonyára nem zárják a szívükbe Renate Webert, az állampolgári jogok biztosát azok a munkáltatók, akik úgy gondolják: most, hogy egyre jobban felpörög az oltási kampány, úgy lehet biztonságossá tenni cégük működését, ha alkalmazottaikat rábírják, hogy beoltassák magukat.

Az ombudsman ugyanis vasárnap este határozottan kijelentette: szerinte törvénytelen az a gyakorlat, ha egy munkáltató vagy az oltás felvételét, vagy heti több, persze saját zsebből elvégeztetett negatív tesztet követel meg az alkalmazottaitól.

Weber szerint az ilyen követeléseknek semmilyen törvényes alapjuk nincs, hiszen amíg az oltás önkéntes, addig ez visszaélésnek minősül.

A kérdés ugyanakkor az, hogy vajon hány, ilyen helyzetbe került alkalmazott veszi majd a bátorságot, hogy beperelje munkaadóját, a magáncégek esetében ugyanis ez az egyetlen lehetőség.

„Jó” példaként a saját intézményét hozta fel, ahol csak azokat oltották be, akik erre önként jelentkeztek.

Hirdetés

Egyébként azt is elárulta, hogy az ombudsmani hivatalhoz több panasz is érkezett olyan munkavállalóktól, akiket a koronavírus-fertőzés miatti kötelező elkülönítés lejártával munkaadójuk csak akkor engedett be a munkahelyükre, ha bemutattak egy negatív koronavírus-tesztet, amit természetesen saját zsebből kellett fizetniük.

Az ügy apropója, hogy egy bukaresti ügyvédi iroda vezetője körlevélben értesítette beosztottait: aki nem oltatja be magát, az április 15-étől csakis akkor léphet be az irodába, ha három naponta bemutat egy negatív PCR-tesztet, amelyet neki kell kifizetnie.

Hirdetés