Az oltáselleneseket veszélyezteti leginkább a vírus jóval fertőzőbb variánsa, mondják a szakértők

Hetek kérdése és Romániában is a koronavírus Indiában azonosított delta verziója „veszi át az uralmat”, a járványügyi illetékesek szerint ezért is fontos lenne, hogy minél többen beoltassák magukat.

Hirdetés

Fokozatosan csökkennek a járványügyi sarokszámok az országban, ez viszont senkit ne tévesszen meg: a vírus elleni küzdelemnek nagyon nincs vége. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) már felhívta a figyelmet, hogy idén már nyáron Európa-szerte

a koronavírus Indiában azonosított delta változata lesz a meghatározó, sőt, gyorsabban terjed, mint amire a járványügyi szakértők számítottak.

Erre mutatott rá Răzvan Cherecheş kolozsvári közegészségügyi szakértő is egy Facebook-bejegyzésben, szerinte augusztustól már a jóval fertőzőbb delta variáns „veszi át az uralmat” Romániában is, így

az oltási kampányból kimaradókat komoly veszély fenyegeti, magasabb lesz a fertőzés, a betegség súlyos formájú kialakulásának, illetve a halálozásnak a kockázata.

Példaként említette: Izraelben – ahol a felnőtt lakosság 60 százaléka már túl van mindkét oltáson – a delta variáns terjedése óta a súlyos esetek és az elhalálozások száma nem növekedett. Cherecheş szerint

egyértelmű tehát, hogy az egyetlen hatékony védekezési forma az oltakozás.

Az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță is arra hívta fel a figyelmet, hogy a jóval fertőzőbb delta variáns főleg azok körében terjed, akiknek eszük ágában sincs oltakozni, vagy akik csak az első oltást kapták meg.

Hirdetés

A képviselőház egyébként döntéshozó kamaraként kedden megszavazta, hogy

a beoltottak kapnak egy fizetett szabadnapot

azon túl, hogy az első dózis és az ismétlőoltás napját is kivehetjük egy korábban elfogadott jogszabály szerint.

Az elmúlt 24 órában 73 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az ország területén, és hat halálesetet, ehhez azonban még hozzáírtak 288-at a korábbi hónapokból. Az intenzív terápiás kezelésre szorulók száma jelenleg 80, az országos fertőzöttségi ráta 0,05 ezreléknél tart.

Hirdetés