Egy belgiumi iskola udvarán így működik a fizikai távolságtartás | Fotó forrása: Reuters

Az iskolákban tényleg semmi nem lesz ugyanolyan, mint a prekoronás időkben

Konténerek és sátrak az udvaron, több tér és kevesebb diák az osztályokban – ezekre számíthatunk ősztől. De persze még semmi sem biztos.

Hirdetés

Napjaink oktatásának egyik legnagyobb kihívása – a sok közül –, hogy az iskolaépületek nem alkalmasak arra, hogy biztosítani lehessen a diákok között a fizikai távolságtartást. Nemcsak Romániában probléma ez, hanem bárhol máshol a világban:

amikor a régi iskolaépületek többsége épült, valószínűleg senki sem számolt a világjárványokkal.

Nincs elég tér a tantermekben, így ha az oktatási rendszer fel akar készülni a koronavírus-járvány őszi „felvonására”, akkor sürgősen ki kell találnia valamit.

Erről Monica Anisie tanügyminiszter beszélt, aki nem tagadta, hogy a reménytelennek tűnő helyzetet a külföldi minták alapján próbálják megoldani. Az elavult iskolai infrastruktúra és az általában túlzsúfolt tantermek ellehetetlenítik a két méteres fizikai távolságtartást. Mindeddig egy osztályt mintegy 30 diák alkotott, így is szűkösen fértek el a termekben. Ahhoz, hogy a padokat egymástól két méterre helyezzék el, több helyre van szükség. Például egy sportteremben, ha minden járványügyi szabályt betartanak, legfeljebb tíz gyerek fér el.

A legkézenfekvőbb az, hogy a diákok több „műszakba”, rotációval járjanak iskolába,

de emellett szükség van alternatív tantermek kialakítására is. Ennek érdekében elképzelhető, hogy őszig – külföldi mintára – konténereket és katonai sátrakat helyeznek el az iskolaudvarokon.

Anisie arról is beszélt, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy június 15. után nyithatnak-e az óvodák vagy a nyári iskolák, mert ezt annak függvényében döntik el, mit mond az egészségügyi tárca.

Hirdetés

Bárhogyan is döntsenek, az nyilvánvaló, hogy gyerekek között nehéz feladat távolságot tartani, odafigyelni arra, hogy betartsák a higiéniai szabályokat – nagyon sok vidéki fabudis iskolában még az alapvető feltételek sem adottak ehhez. És az is tény, hogy bármilyen ragályos kór gyorsan terjed közöttük.

Mi történik, ha valaki mégis elkapja az iskolában a Covid-19-et?

Nem telt el sok idő azóta, hogy a végzősök visszatérhettek az iskolapadokba, egy diákról Iașiban máris kiderült, hogy fertőzött, amire mind a 11 osztálytársát hazaküldték, járványügyi vizsgálatot indítottak, hogy kivizsgálják, kikkel érintkezhetett, és fertőtleníteni kellett az egész iskolát. Várhatóan letesztelik a diákokat és a tanárokat is, hogy megfertőződtek-e, és indokolt esetben családtagjaikra is kiterjesztik a vizsgálatot.

Valószínűleg lesz még hasonló, függetlenül attól, hogy milyen óvintézkedéseket vezetnek be az iskolákban.

Hirdetés