Az európai országok szép lassan újra becsapják kapuikat a fertőző Románia orra előtt

Persze, azért igyekeznek úgy tenni, mint az okos leány meséjében: be is zárják, de nem is zárják be az ajtót.

Hirdetés

Na, ezt elmagyarázzuk. Tehát, bő egy hete megugrott a koronavírus-fertőzések száma Romániában. Nem kicsit. Nagyon. Ez van.

És bizony, azok az európai országok, ahol sikerült, úgymond, megfékezni a járványt, erre felkapták a fejüket. Vagy, ha tetszik: figyelő szemüket Romániára vetették. És midőn azt látták, hogy a fertőzések száma makacsul megreked a néhány száz körül, úgy döntöttek, szigorítanak. Persze, ezt nem ilyen diszkriminatív módon kell érteni, hogy csak és kizárólag a mioritikus hazát pécézték ki. Minden európai ország figyel mindenki mást, nyilván.

Elsőként Észtország lépett, mégpedig június 22-én. Az észt külügyminisztérium megüzente, hogy a Lengyelországból, Svédországból, Bulgáriából, Portugáliából, Nagy-Britanniából és Romániából érkező állapolgároknak 14 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk, amennyiben Észtországba utaznak. Mivel a 100 000 lakosra eső fertőzések száma meghaladta a küszöbértéknek tekintett európai átlagot.

És ha megjön az első fecske, hamarosan követi a második. Igaz, Dánia kicsit úgy szigorított, hogy közben igyekezett nem szigorítani. Az első hivatalos üzenet nagyon kemény volt: írd és mondd, Dániába román (továbbá brit, ír, portugál, máltai és svéd, utóbbiak bizonyos engedményekkel) állampolgár június 27-étől, azaz szombattól nem teheti be a lábát, amíg nem javul a járványhelyzet. A dán küszöbérték jóval szigorúbb, mint az észt: legtöbb 20 új diagnosztizált eset 100 000 lakosra, egy hét alatt. Hát, ezt Románia biztos nem teljesíti.

Igen ám, de úgy tűnik, a dán hivatalosságok meggondolták magukat, ugyanis Románia dániai nagykövetsége pénteken kiadott egy friss közleményt, amely váratlan és első ránézésre érthetetlen módosítást tartalmaz az első üzenet vasszigorához képest. Vagyis, a román turisták továbbra is beutazhatnak Dániába, ha (és most tessék megfogózni), a beutazni szándékozóknak legalább hat éjszakára szóló foglalásuk van egy dániai szálláshelyen. Akik nem turisztikai céllal szándékoznak odautazni, azoknak igazolniuk kell a beutazás okát. De, kérdezzük halkan, ha annyira tartottak a járványveszélytől, hogy eredetileg be se engedték volna a román állampolgárokat, akkor most miért épp ezzel a változattal rukkoltak elő? Talán eszükbe jutott, hogy azért mégis jó, ha a romániai turisták odaviszik a pénzüket?

Hirdetés