Az EU-ban már hivatalosan is felvetődött az oltások kötelezővé tétele – de mit mondanak a román illetékesek?

Mindeközben Romániában továbbra is az oltatlanok adják a koronavírus-fertőzöttek és a halottak elsöprő többségét.

Hirdetés

Miközben a hivatalos adatok továbbra is azt mutatják, hogy Romániában tényleg az oltatlanok járványa zajlik, hiszen a koronavírussal megfertőzöttek, illetve a fertőzés következtében elhunytak elsöprő többsége, az Európai Unió illetékesei pedig komolyan felvetették, hogy a járványhelyzet miatt EU-szerte fontolóra kell venni az oltások kötelezővé tételét, a román illetékesek enyhén szólva is húzódoznak az öltettől.

A felvetés nem valamely huszadrangú uniós hivatalnokocskától származik: maga az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen jelezte szerdán, hogy az általános járványhelyzet, illetve a koronavírus sokkal fertőzőbbnek tűnő, omikron variánsának felbukkanása miatt

eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről.

Az EB elnöke szerint uniós szintű megbeszélésre van szükség a koronavírus elleni kötelező beoltásról és arról, miként ösztönözhető a védőoltás beadása, ugyanis az EU 450 milliós lakosságának egyharmada még mindig beoltatlan.

Azt azért hozzátette, hogy az erre vonatkozó döntés meghozatala nemzeti hatáskörbe tartozik.

A bukaresti illetékesek viszont – miközben rendszerint szolgálatkészen végrehajtanak minden, Brüsszelből érkező ukázt – most nem sietnek követni az iránymutatást, sőt.

Alexandru Rafila szociáldemokrata párti (PSD) egészségügyi miniszter az EB elnökének bejelentésére úgy reagált: tény, hogy növelni kell a lakosság immunitását, és nem a fertőzés, hanem az oltások révén, ő azonban visszafogott von der Leyen felvetése kapcsán.

Rafila szerint ugyanis az oltás felvételének önkéntesnek kell lennie,

az embereket pedig azáltal kell oltakozásra ösztönözni, hogy meggyőzik őket az oltások hasznosságáról,

és minden szükséges információt megadnak nekik róla.

Azt nem részletezte, ezt hogyan látja kivitelezhetőnek a jövőben, miközben közel egy éve zajlik az oltási kampány, és már eddig is minden információ rendelkezésre állt.

Mindezt azzal indokolta, hogy Romániában „fokozott érzékenység” övezi az oltások kérdését.

És nem csupán Rafila gondolkodik így, hanem PSD-s felettese, Marcel Ciolacu pártelnök is.

Hirdetés

Ciolacu von der Leyen nyilatkozata kapcsán annyit mondott:  kizárt, hogy valaha is támogassa az oltások kötelezővé tételét.

Szerinte a kötelező intézkedések a kommunizmust idézik, mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy fel akarja venni az oltást vagy sem.

Azt viszont hozzátette: ő maga is felvette a három oltást, és nem lett tőle semmi baja, és

azt támogatja, hogy az oltatlanokkal szemben bizonyos korlátozásokat vezessenek be,

mivel nekik is tiszteletben kell tartaniuk az oltottak élethez való jogát.

Mindeközben az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) csütörtökön nyilvánosságra hozta az előző, november 22. és 28. közötti hétre vonatkozó járványadatokat.

Amelyekből továbbra is az derül ki, hogy a koronavírus-járvány jórészt az oltatlanokat érinti.

Így a hét során pozitív tesztet produkálók 70,5 százaléka volt oltatlan, és akárcsak eddig, a halottak is közel 90 százalékban közülük kerülnek ki: az elhunytak 88,4 százaléka volt oltatlan.

Elég beszédes számok.

 

Hirdetés