Az egyik megyében nem bezárnak, hanem éppen újranyitnak az oltóközpontok

Keddtől elérhető a harmadik oltásadag, miközben a járványszámok egyre csak nőnek.

Hirdetés

Fehér megyében, ahol korábban a lanyha érdeklődés miatt öt oltásközpontot is bezártak, most négyet újranyitnak. Ez nyilván nem azért van, mert a hazai lakosság eddig oltásellenes része hirtelen rádöbbent, hogy mégis ez a legjobb esélyünk a járvány leküzdésére – bár az is igaz, hogy az utóbbi pár hétben, mintha enyhén emelkedne az oltakozási hajlandóság –, hanem elsősorban azért, mert keddtől (szeptember 28.) elérhetővé teszik a harmadik dózist is, ráadásul nem is csak az idős és a krónikus betegségben szenvedők kaphatják meg, hanem bárki, ha a második dózis felvétele óta eltelt 6 hónap.

Így a szakemberek szemmel láthatóan arra számítanak, hogy azok, akik eleve bíztak az oltásban – ahelyett, hogy hajmeresztő álhíreket és összeesküvés-elméleteket olvastak volna róla össze az internet legsötétebb bugyraiban – most a harmadik dózist sem fogják visszautasítani, hanem élnek a lehetőséggel. Így legalább kevesebb lejárt oltóanyagot kell majd kidobni.

A Fehér megyei illetékesek egyúttal az eddig is működő 6 oltópont programját ismét napi 12 órásra bővítik. A négy újranyitott központ Marosújváron, Tövisen, Kudzsiron és Zalatnán várja a népet.

Eközben a napi járványjelentés egyre aggasztóbb számokkal jelentkezik: bár a hétvégi tesztüzemmód mellett hétfőn „csak” 5655 új fertőzöttet regisztráltak, a pozitivitási ráta már 19,67%, ami a múlt hétfői 15,8-hoz képest is nagy ugrást jelent.

Az intenzív osztályon jelenleg is 2018-an vannak, és ez a szám csak azért nem növekszik látványosan, mert gyakorlatilag beteltek ezek az osztályok, és már arról lehet híreket kapni, hogy a kórházak előtt várnak a sorukra a fertőzöttek, mert nem férnek be.

Az elmúlt 24 órában 109-en hunytak el a járvánnyal összefüggésben, így lassan ez a szám is megközelíti a második és harmadik hullám csúcsait, pedig még messze vagyunk a 4. hullám csúcsától.

Hirdetés

Eközben országszerte növekszenek a fertőzöttségi ráták, ez pedig egyre több korlátozás bevezetését vonja maga után.

Bukaresten kívül 10 megye már bevörösödött, miközben a nagyvárosok is sorra elesnek: többek között Bukarest és Kolozsvár is vészesen közeledik a 6 ezrelékes küszöbértékhez, ami fölött jön az iskolazárás, és a hétvégi kijárási korlátozások az oltatlanok számára.

Ahogy Sárkány Marika néni szokta mondani csípőre tett kézzel: jól nézünk ki…

Hirdetés