Improvizatív megoldásokkal próbálják elkerülni az ellátás teljes összeomlását a kórházakban (FRISSÍTVE)

Van, ahol megnyitottak egy még átadatlan új kórházi részleget, és van, ahol sátrakban várakoztatják a súlyos betegeket. Ketten már biztosan meghaltak azért, mert nem jutottak időben oxigénhez. Közben egy 13 millió eurós kórház továbbra is zárva...

Hirdetés

F R I S S Í T É S

A legfrissebb adatok szerint jelenleg 24 szabad ágy van az intenzív osztályokon Romániában, ami azt jelenti, hogy szabadultak még fel helyek, illetve bővítették a kapacitást. Bukarestben, Kolozs és Iași megyében egyetlen szabad ágy sincs. Az erdélyi megyék közül 1-1 hely van még Maros és Brassó megyében, a Bánságban 2 hely Temesváron. A hatóságok folyamatosan dolgoznak a bővítésen, a lehetőségek függvényében.

A hétvégén már látni lehetett, hogy rövid időn belül egyes megyékben a kórházak nem fognak tudni új fertőzötteket fogadni, az orvosok vészjósló nyilatkozatai vasárnapra valósággá váltak. A legutóbbi adatok szerint országosan mindössze tíz intenzív terápiás osztály szabad (azóta szinte biztosra vehető, hogy romlott a helyzet). Nagyon sok improvizálást igényel, hogy minden beteget el tudjanak látni, ami túlterheli az egészségügyi dolgozókat.

Craiován 25 fertőzött vár arra, hogy ellátáshoz jusson,

a bukaresti Pantelimon kórházban ötvenen – ebből 45-en a kórház udvarán felállított sátorban várnak a sorukra. 21 beteg nehezen kap levegőt, de nincs több szabad oxigénforrás. Nagyon súlyos, ami történik – írták az oltási kampány Facebook-oldalán.

Olténia legnagyobb kórházában, Craiován vasárnap este durvult el a helyzet: olyan sok új beteg érkezett, hogy a kórházigazgató kénytelen volt megnyitni a régi sürgősségi osztályt, holott még nem vették át a felújítási munkálatok után. Összegyűjtötték az összes szabad eszközt, nyolc beteget sikerült így elhelyezni. Az igazgató számítása szerint

52 beteg szorul intenzív terápiára, de csak 22 hely van.

Három beteg számára sikerült szabad ágyat találni más kórházakban, két várólistás fertőzött azonban meghalt, míg üresedésre várt. Nemcsak az ágyak hiányával van gond, személyzet sincs, és az oxigénellátó-rendszer bármikor felmondhatja a szolgálatot, mivel nem bírja a terhelést. A harmadik járványhullám után minden rendelkezésre álló lélegeztetőgépet szervizeltek, de nem lehet tudni, meddig fognak működni.

Hirdetés

A péntekről szombatra virradó rémálom nem múlt el Iași-ban sem. Jelenleg egyetlen szabad intenzív terápiás ágy van, miközben a 13 millió eurós lețcani moduláris kórház továbbra is zárva van. Elvileg a bürokrácia – mely úgy tűnik, még mindig fontosabb, mint az emberélet – akadályozza a megnyitását, valójában a mezőn összelegózott konténer-komplexumról már

az átadásakor is tudni lehetett, hogy minden idők egyik legelfuseráltabb beruházása.

Sohasem működött teljes kapacitással, mivel gondok voltak a fűtéssel, az orvosi eszközök sorra hibásodtak meg emiatt. A kórház működési engedélye sem volt kiállítva törvényszerűen, ugyanakkor felmerült a gyanú, hogy a kórház felszerelésével kapcsolatos beszerzések során törvényszegés történt.

A legészszerűbb megoldást az intenzív terápiás ágyak hiányára Temesváron ötlötték ki, ahol a Victor Babeș járványkórházban egy elő-terápiás osztályt alakítottak ki a tüdőrészleg földszintjén. 34 új ágyat helyeztek el, ahová olyan betegek kerülnek, akik légzéstámogatásra szorulnak.

Napról napra nő a súlyos tüdőkárosodással érkező fertőzöttek száma,

számukra az egyetlen túlélési esély az oxigénterápia. Ezt megkaphatják az új részlegen, mely gyakorlatilag intenzív terápiás osztályként működik. Az igazgató „csak” amiatt aggódik, ha valakit esetleg intubálni kell, mert arra nincs lehetőség ott. Eddig tíz, közepesen súlyos beteget utaltak be ide, állapotukat egy újonnan alkalmazott szakorovos felügyeli. Tízből nyolcan oltatlanok.

Hirdetés