Az egészségügyisek is a sztrájk mezejére lépnek, Iohannis szászosan sürget, kaptunk pontot a demokráciánkra – hírmix

Az egészségügyi alkalmazottak legalább olyan elégedetlenek, mint a tanárok, és akkor még itt van a koalíciós rotáció is a nyakunkon.

Hirdetés

Aggódott a pedagógussztrájk miatt? Már az egészségügyisek is készülnek

Nem elég, hogy a pedagógusok többhetesre tervezett sztrájkot indítottak, most az egészségügyisek is jelezték, hogy ők is készülődnek. A Sanitas szakszervezeti szövetség elnöke Leonard Bărăscu a Sanitas több vezetőségi tagjával együtt megbeszélést folytatott Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel (aki nemsokára miniszterelnök lesz), az egyeztetés után pedig elmondta a sajtónak, hogy már megvan az egészségügyi alkalmazottak tervezett általános sztrájkjának a menetterve, most csak arra várnak, hogy megalakuljon a rotáció utáni új kormány, és kiderüljön, mennyiben hajlandó teljesíteni a követeléseiket. A követrelésük lényege pedig egyszerű: pénz. Kérik a közalkalmazotti bértörvény naprakész alkalmazását, az egészségügyisek egy része ugyanis még mindig nem kapta meg az előírt emeléseket. Kérik ugyanakkor a jelenleg 9,40 lej értékű élelmiszerutalványok értékének növelését is. A Sanitas június 8-ikán tart kétórás figyelmeztetősztrájkot, június 15-ikétől pedig jön az általános sztrájk náluk is, ha az új kormány nem lép valamit sürgősen.

Az új kormánynak márpedig meg kell alakulnia elsejéig

Ezt már Klaus Iohannis államelnök szögezte le szászos céltudatossággal. Mint ismeretes, a május 26-ára tervezett kormányfő- és egyben minisztercseréknek szerinte rendben le kell zajlaniuk június 1-jéig, ahogy azt annak idején a koalíciós megállapodásokban rögzítették is a felek. Csakhogy közben a szocdemek és a liberálisok között elindultak a véres háttérmeccsek a miniszteri posztokért, kínjukban már az RMDSZ három tárcájához is odakaptak volna, de az RMDSZ fogvicsorgatva megvédte, ami az övé, mire ez a nagy kópé Marcel Ciolacu, a miniszterelnöki poszt várományosa szombaton kiírta a Facebookra, hogy ő a maga részéről halasztaná a koalíciós tárgyalásokat a tanársztrájk végéig. Ám most a nagyfőnök leszólt, hogy nem lesz halogatás, be lehet tartani a menetrendet, úgyhogy tartsák is be.

Félig konszolidált demokrácia vagyunk

A Freedom House amerikai civil szervezet szerdán tette közzé a kelet-európai és közép-ázsiai országok demokráciájának helyzetéről szóló éves jelentését. Romániáról a jelentés azt írja, hogy Bulgáriától és Szlovákiától eltérően az országnak 2022-ben stabil kormánya volt, ami örvendetes fejlemény, tekintve, hogy korábban hosszú ideig törékeny többségű koalíciók kormányoztak. Románia az 1–7-es skálán 4,36-ot kapott az értékelésben, ami nagyjából 56%-os demokráciaszintet jelent. Romániát így a „félig konszolidált demokráciák” közé sorolták.

Hirdetés