Az egészségügyi minisztérium ajtót mutatott a koronablokád miatt tiltakozó polgármestereknek

Az üzenet lényege: nagyon helyes, hogy sokat tesztelnek Temes és Kolozs megyében, de a zárlat marad.

Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Temesvár és Kolozsvár polgármesterei beszóltak az egészségügyi minisztériumnak és a közegészségügyi hatóságnak: az nem ér, hogy az ő megyéikben nagyon sokat tesztelnek más megyékhez képest, és emiatt – a keveset tesztelő megyékkel ellentétben – náluk áll a helyi gazdaság koronablokád által sújtott része. Időközben Gyulafehérvár polgármestere is csatlakozott a tiltakozó duóhoz.

Emil Boc kolozsvári polgármester arról is beszélt, hogy személyesen üzent az ügyben az egészségügyi miniszter úrnak és Raed Arafatnak.

Hétfőre be is futott a minisztériumi válasz. Amely igazán diplomatikus, vagyis kellőképpen ködös és visszautasító. Mindenekelőtt a minisztérium nagyon örül annak, hogy az említett megyékben sokat tesztelnek, hiszen ez arra utal, hogy jól gondját viselik a lakosságnak. Ugyanígy az is a gondoskodás jele, hogy bezárják az iskolákat, vendéglőket, mozikat, színházakat, mert ily módon csökkentik a fertőzés terjedését. (Tessék ezt mondani a kínlódó vagy épp becsődölő ágazatoknak.)

Viszont, folytatja a minisztériumi szószóló: nem lenne korrekt, ha az említett – vagyis többet tesztelő – megyék esetében más fertőzési rátákat állapítanának meg, mint az országos szinten megszabott értékek. Ellenkezőleg, az a feladat, hogy mindenütt serkentsék a tesztelési rátát, mert akkor mindenütt tisztábban látható a valós helyzet. (Érdekes egy év eltelt és ezt a serkentést valahogy nem sikerült megvalósítani.)

A válasz vége belesüppedt a tesztelés fontosságáról, a lakosság minél alaposabb tájékoztatásáról szóló általánosságokba. Amivel a sokat tesztelő megyék maradtak: nincs engedmény, oldjátok meg a problémátokat. Amiből azt is lehet érteni, hogy ahol keveset tesztelnek, tehát zöld listás a fertőzési ráta, ott nyitva állhatnak a mozik, színházak, éttermek kapui.

Hirdetés