Elképzelhető, hogy március végétől már nem lesz szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására

És visszatérhet a normalitás – persze nem teljesen. Az egészségügyi miniszter optimista.

Hirdetés

Óvatosan ugyan, de jó hírt közölt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter: szerinte még nagyjából két hónapig kell elviselnünk a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozásokat, március végétől viszont visszatérhet a normalitás – vagy legalábbis az ahhoz nagyon közeli állapot.

„Szerintem március végére visszatérünk a normalitáshoz. A normalitás azt jelenti, hogy valószínűleg nem lesz szükség a veszélyhelyzetre. Úgy gondolom, ezúttal már nem hosszabbodik meg a veszélyhelyzet, és nem kell olyan intézkedésekhez folyamodnunk, amelyek korlátozzák a gazdasági és a társadalmi életet. Erre kell készülnünk”

– mondta Rafila.

Azért igyekezett lehűteni a kedélyeket: ez egyelőre csak munkahipotézis, nem egyértelmű vállalás, mivel

nem tudni, megjelenik-e egy új, az omikronnál súlyosabb megbetegedést okozó vírusvariáns.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány nem gondolkodik nagyon komolyan a normalitáshoz való visszatérésen a gazdaság terén, ezért egyeztetni kell, hogy mindenki tudja, mi a teendő.

Hirdetés

És a normalitás azért nem jelenti azt, hogy azonnal visszatérhet minden, ami 2020. februárja előtt volt:

egy ideig lehet, hogy megmarad a maszkviselési kötelezettség és a távolságtartás a zárt terekben.

Addig viszont még túl kell esni az ötödik hullámon: Rafila szerint nagyjából tíz nehéz nap áll előttünk, de az egészségügyi rendszer a lehetőségek szerint felkészült. Jövő héten akár napi 50 000 új fertőzött is lehet, de a 70 000-es számot nem tartja valószínűnek.

Rafila arról is beszélt, nem kizárt, hogy ősszel ismét megjelenik egy új vírusvariáns. Az időszakos oltások kapcsán azt mondta, a kockázati csoportok számára továbbra is veszélyt jelenthet az új koronavírus, ezért a gyógyszergyártóknak az influenza elleni oltások mintájára az esetleges új variánsokhoz igazított, időszakos vakcinákkal kell előállniuk.

Hirdetés