Az az aprócska gond van, hogy szűk két hét alatt az összes fontosabb járványszám megduplázódott

És a számok exponenciális növekedése folytatódik. Vagyis csak most indul be igazán.

Hirdetés

Augusztus 27-ike óta megduplázódott az intenzív osztályon ápoltak száma (szerdán már 470 ez a szám, csaknem 50-nel több, mint kedden), augusztus 28-ika óta pedig a napi esetszám is több mint duplájára nőtt.



Szerdán a pozitivitási ráta – az elvégzett összes teszt és a pozitív teszteredmények aránya – már ismét megütötte az 5%-ot, ami már a komolyodó járványhullámok sajátja.

Közben ezekkel a mutatókkal párhuzamosan a legfontosabb adat, az egy nap alatt a járvánnyal összefüggésben elhunytak száma is kétszeresére nőtt augusztus 25. óta, (szerdára 30 áldozat volt), sőt, ha a keddi 48 halálesetet vesszük, akkor még rosszabb a helyzet.

Persze könnyű most lehülyeújságírózni az embert, és azt mondani, hogy a sajtó csak riogat, csakhogy nem erre megy ki a játék. Csupán azt próbáljuk jelezni, hogy a statisztikai adatok szerint sokkal gyorsabban mérgesedik el a 4. hullám, mint azt a szakemberek várták, és jó lenne mégis megfontolni azt az oltást, hiszen jobb egy tűszúrás, mint levegő után kapkodni az intenzíven – ahogy erre ez a fiatalember is rájött, mégsem tanult belőle semmit.

Gyakran felbukkannak az ilyen cikkel alatt a „na, a vírus visszajött szabadságról”, illetve a „mi az hogy a szakemberek várták, honnan tudják előre” jellegű olvasói kommentek is. Nos, a szakemberek azért vezetnek folyamatosan statisztikákat egy járvány kezdete óta, hogy nagyjából meg tudják becsülni a korábbi tapasztalatok alapján (hiszen a 4. előtt volt még 3 járványhullám), mi várható a következő időszakban. És ha az várható, ami most látszik, akkor tényleg elég szomorú őszünk lesz, sok korlátozással, sok beteggel és rengeteg kellemetlenséggel.

Hirdetés

És ez még mindig nem fölösleges riogatás, ezek sajnos tények.

Ezt a szomorú jövőképet pedig tényleg csak a nagyobb oltakozási kedv tudja némiképp jobbá faragni. Annál is inkább, mert a hivatalos romániai oltási oldalon közzétett legfrissebb statisztikák szerint augusztus 30. és szeptember 5. között a fertőzötteknek a 80,4%-a, a járvánnyal összefüggésben elhunytaknak pedig a 92,8%-a volt oltatlan.

Ja, hogy ön szerint a vírus nem is létezik, az egész csak egy világméretű összeesküvés, a vakcina méreg, a Föld pedig lapos? Akkor minek olvasta el egyáltalán ezt a cikket? ¯\_(ツ)_/¯

Hirdetés