Átszabhatja a külföldi nyaralási tervünket az indiai vírusvariáns terjedése

Néhány turistakedvenc országban masszívan nő a fertőzöttek száma.

Hirdetés

Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy túl vagyunk a világjárvány okozta általános bizonytalan helyzeten, az agresszíven terjedő indiai vírusmutáció, ami a Delta nevet kapta, egyre fenyegetőbben terjed világszinten, nem árt tehát a fokozott óvatosság, ha külföldre készülünk utazni.

A romániai turisták körében is rendkívül népszerű Görögországban is nő a fertőzöttek száma, ami előbb-utóbb az aktuális járványszabályok újraértelmezéséhez fog vezetni. A görög hatóságok szerint a Delta vírusvariáns főleg a fiatalok körében terjed, és ha a növekedés nem áll meg, akkor az európai helyzettől függően szigoríthatnak a járványszabályokon.

Az idei görögországi turistaszezon júniussal kezdődött. Az illetékes miniszter egyelőre elégedett a Görögországba látogatók számával, ugyanakkor aggódik a negyedik járványhullám fenyegetése miatt. Miközben az országban hosszú hetek óta ismét növekedni kezdett a fertőzöttségi ráta, Nagy-Britannia, ahonnan a nagyon sok turista érkezik Görögországba, még csak most (július 19-től) szüntette meg a karanténkötelezettséget az ott nyaraló, beoltott turisták számára. Az eddigi tapasztalatok szerint a turisták már nagyon várták, hogy újra utazhassanak, és ezt a vágyat nem akadályozta meg az esetleges karantén sem. A biztató kezdés ellenére a hatóságok már aggódnak a Delta terjedése miatt, bár a veszélyérzet a telt házzal működő szállodákig még nem ért el.

Egyelőre senki nem tudja, hogy Európában mennyire szabadul el a negyedik járványhullám, és a tagállamok milyen óvintézkedéseket hoznak a járvány megfékezéséért, azonban az augusztus végére, szeptember elejére várt járványcsúcs szinte biztosan lerövidíti az idei turistaidényt. Így is több fért bele, mint a tavaly.

Hirdetés

Nemcsak Görögországban nőnek a számok, hanem Cipruson vagy Spanyolországban is. A sürgősségi helyzetek országos bizottsága ismét frissítette a sárga, vörös és zöld zónás országok listáját, eszerint Ciprus „bevörösödött”, Spanyolország pedig „besárgult”. Ha ezekbe az országokba készülne nyaralni, akkor érdemes elővigyázatosnak lenni, különösen akkor, ha a család nem élt az oltás lehetőségével.

A vörös, sárga és zöld országok listáját itt lehet végigböngészni.

Hirdetés