Áthaladt az országon egy nagysebességű vonat, csak épp az égvilágon semmi közünk nem volt hozzá…

Megrendelésre szállították. Másoknak. Mi még várhatunk arra, amikor ilyen korszerű vasúti járművek fognak száguldozni mifelénk.

Hirdetés

Míg Romániában az országos vasúttársaság oda jutott, hogy már egy normális menetrendet tartalmazó kiadványt sem tud összedobni – a rendszeres késések miatt mondjuk értelme is alig lenne –, keserű szájízzel kell tudomásul vennünk, hogy néha azért történnek olyan események a honi síneken, melyek emlékeztetnek arra, hogy a 21. század levegőjét szívjuk egy jó ideje.

De nyilván semmi közünk hozzá.

A România Feroviară vette észre, hogy az elmúlt hétvégén áthaladt az országon egy Siemens Velaro típusú nagy sebességű, Németországban gyártott vonat – igaz vontatva, tehervonatba sorolva –, melyet a török vasúttársaság vásárolt meg 40 millió euróért.

Hasonló járgányokat korábban Spanyolország, Belgium és Oroszország is vásárolt, a törökök, mint kiderült, tíz ilyen villamos motorvonatot fognak vásárolni. Törökország egyébként példaértékűen fejleszti a vasúti infrastruktúráját: az elkövetkező 15 évben 70 milliárdot költ arra, hogy legalább 3000 kilométernyi nagy sebességű vasútvonallal rendelkezzen. Melyeken aztán átlagban 250 km/órás sebességgel száguldozhatnak a Siemens Velarók.

Mi pedig sóhajthatunk egyet, és élvezhetjük tovább az egyre lassúbb, egyre jobban szétrohadó, egyre drágább és egyre több kisiklott szerelvény jellemezte CFR szolgáltatásait.

Hirdetés