Ha Románia Japánban lenne, négy óra alatt vonatoznánk Szatmárról Bukarestbe

De Románia nincs Japánban, így a vonatozás 14 órát vesz igénybe, feltéve, ha nincs késés.
Hirdetés

A közlekedési földrajz egy meglehetősen objektív tudományterület, amely kizárólag a tényekre alapozva mutatja be a közlekedési viszonyokat, rámutat a gyengeségekre, számszerűsíti az ország közlekedési infrastruktúrájával kapcsolatos hiányosságokat. Ha Románia katasztrofális vasúti közlekedését objektív szempontok alapján akarjuk megvizsgálni, akkor kézenfekvő a tudományt segítségül hívni. Ezt tette Ionuţ Tudose egyetemi tanár, a földrajz és a térképészet szerelmese, aki blogján egy izokron térképen ábrázolta, hogy a 2019-es hivatalos vasúti menetrend alapján mennyi időt vesz igénybe az ország különböző pontjairól eljutni a fővárosba.

Íme:


Térkép forrása: http://geografilia.blogspot.com

A piros, narancssárga, sárga és kék árnyalatai aszerint változnak a térképen, hogy hány óra alatt lehet elvonatozni Bukarestbe: az élénk piros a 3 óra, a narancssárga a 3-6 óra, a sárga 7-11 óra, míg a kék a 11-15 óra alatti menetidőt jelenti. Láthatjuk, hogy gyakorlatilag az ország háromnegyedéből, de különösen Erdélyből Bukarestet megközelíteni kb. annyi időbe telik, mint egy jobb repülőgéppel megkerülni az egész bolygót. Máramarossziget, Szatmárnémeti, Nagykároly és Nagyvárad azon városok közé tartoznak, ahonnan a legtöbb időbe, több mint 14 órába telik eljutni a román fővárosba.

Hirdetés

A térkép készítője a legrövidebb és a legkevésbé időigényes útvonalakat vette alapul, figyelembe véve az átszállások lehetőségét is. Összehasonlításképpen pedig kiszámolta, ha ezeket a távolságokat a japán Sinkanszen nagysebességű vasúthálózatán kellene megtenni, akkor Szatmárról 4 óra alatt Bukarestbe lehetne utazni, az ország más távolabbi részéből pedig legfeljebb két órába telne a vonatozás.

Egy fontos tényezőt azonban nem vett figyelembe a térképkészítő, éspedig a késések lehetőségét. A hivatalos adatok szerint tavaly összesen hat évet késtek a vonatok Romániában. 2018 júniusa és novembere között összesen 1 millió 624 ezer 577 perc késést regisztráltak, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy vonat 5,78 perccel később siklik be a célállomásra.

Hirdetés