Arab terrorista? Gusztustalan mátrixtámadás érte Raed Arafatot

És nem csak. Az internetes lejáratás a romániai magyar politikusok körét is elérte.

Hirdetés

A járványos idők szemmel láthatólag nem csak az emberek egészségét roncsolják. Egyes esetekben felszínre dobják a lélek mélyén levő mocskot is. Nézzünk néhány példát.

Idén májusban történt, hogy a Google Maps oldalon a sokat vitatott bukaresti ortodox gigakatedrális (A Nemzet Megváltásának Katedrálisa) neve egyik percről a másikra megváltozott, nyilván nem magától: A Nemzet Meghülyítésének Katedrálisává vált. Persze, kitört a botrány, a Diszkriminációellenes Tanács 10 000 lejre büntette a Google-t az akció kapcsán.

Aztán ott volt a júliusi aljas eset, amikor valakik Raed Arafat belügyi államtitkárnak tulajdonított levelet küldtek a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz, melyben arra biztatják az illetékeseket, hogy saját hatáskörben, megítélésük szerint közöljék a fertőzöttek és a koronavírusos elhunytak számát. Egy apró szépséghibája volt a dolognak: az e-mail címnek, ahonnan a levelet elküldték, köze nincs a kormányhoz (néhány betű a különbség). Ja, és a levelet nem Arafat úr írta.

A járványügyi intézkedések kapcsán Raed Arafat amúgy is első számú közellenséggé vált egyesek szemében. Szidják, mint a bokrot, halálos fenyegetéseket is kapott.

Hirdetés

A legfrissebb internetes sározási akció Arafat úr ellen igencsak gusztustalanra sikeredett. Valakik módosították az államtitkár Wikipédia-oldalának adatait. A szerzők az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábort vésték be Arafat születési helyeként. (Nyilván nem ott született, hanem Damaszkuszban.) A másik hányingerkeltő módosítás a foglalkozás rovatot érinti: ezek szerint Arafat úr foglalkozása terrorista, de odabiggyesztették azt is, hogy emberiesség elleni bűntettekben vétkes. Az már szinte mellékes, hogy a hamisítók odaírták azt is, hogy Arafat egészségügyi miniszter. Nem az. Az akció viszont mérhetetlenül gusztustalan, attól függetlenül, hogy időközben a förtelmes módosításokat visszavonták.

A besározó akciók a romániai magyar politikusokat is elérték. A hazai prérin főleg a székely autonómia-tervezet kapcsán elhíresült Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő WhatsApp- és személyes e-mail-fiókját valakik feltörték és a képviselő úr nevében pornográf tartalmú üzenetet osztottak meg a képviselőház emberjogi bizottságának zárt WhatsApp-csoportjában. Kulcsár-Terza közleményben reagált mondván, hogy hackerek műve volt az akció.

Hirdetés