Valakik nagyon el akarják hitetni az emberekkel, hogy Arafaték meghamisítják a járványadatokat

A kormány egyik e-mail címéhez hasonló fiókból terjesztenek hamis üzeneteket.

Hirdetés

Önmagában elég nagy baj az, hogy annyira megrendült a bizalom a román hatóságok és a járványügyi szakértők válságkezelésében, hogy már a saját érdeküket szolgáló, legalapvetőbb óvintézkedéseket is megkérdőjelezik az emberek. Erre tesz rá egy lapáttal az, hogy ismeretlen elkövetők a kormánynak tulajdonítható üzeneteket terjesztenek, egy szándékosan megtévesztő e-mail címről, azzal a szándékkal, hogy még nagyobb zűrzavart keltsenek.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a gsc@mai.gav.ro e-mail címről egy Raed Arafat belügyi államtitkárnak tulajdonított levelet küldtek a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz, melyben arra biztatják az illetékeseket, hogy saját hatáskörben, megítélésük szerint közöljék a fertőzöttek és a koronavírusos elhunytak számát. Csakhogy egyetlen ilyen e-mail cím sem tartozik a kormányhoz (néhány betű a különbség), és a levelet nem az államtitkár írta.

A kommunikációs csoport szerint az üzenetet célja, hogy azt a benyomást keltse a közvélekedésben, hogy a közölt járványadatok nem valósak, ezért arra kérik a sajtót, hogy ne adjanak hitelt az e-mail címről származó információknak.

Már csak az a kérdés, kik és miért akarnak még nagyobb zavart kelteni a járvány megítélésével kapcsolatosan.

Hirdetés