Annyi romániai orvos és ápoló dolgozik Nagy-Britanniában, hogy az ország bekerült a top 10-be

Nem lehet megállítani az egészségügyi személyzet elvándorlását.

Hirdetés

Megállíthatatlannak tűnik az orvosok és ápolók elvándorlásra Romániából, hiába emelték meg az utóbbi években a fizetéseket az egészségügyben.

A nyugat-európai bérekkel és munkakörülményekkel ugyanis a jelek szerint még mindig nem versenyképesek – legalábbis ezt jelzik a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai, amelyek szerint egyre több külföldön végzett orvos érkezik a szigetországba, akik között

egyre nagyobb a romániaiak aránya.

Az NHS elemzése szerint a 2021-ben az egészségügyi rendszerben alkalmazott orvosok 34 százaléka külföldön szerezte a képesítését – ez az arány 2015-ben még 18 százalék volt.

Hasonló a külföldiek aránya a tavaly munkába állt ápolók között is.

Romániából annyian „igazoltak át” a brit egészségügyi rendszerbe, hogy az ország bekerült a top 10-be.

Eszerint a listán az első India, ahonnan tavaly 30 638 orvos érkezett Nagy-Britanniába. A további sorrend: Pakisztán (17 005), Nigéria (10 003), Egyiptom (8776), Írország (4892), Dél-Afrika (4880), Görögország (4421), Szudán (3917), Olaszország (3886) és Románia (3408).

Hirdetés

Vagyis

csak tavaly Romániából közel három és félezer orvos érkezett az egészségügyi rendszerbe

– és ki tudja, hányan hagyták el romániai munkahelyüket, hogy más országok egészségügyi rendszerében helyezkedjenek el.

A statisztikai adatok szerint az elmúlt tíz évben több mint 40 000 orvos hagyta el az országot, hogy Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában vagy más országokban dolgozzon.

Hirdetés