Amerikai vadászgépek tankolnak Erdély felett

Nem az első eset, hogy Beszterce fölött köröz tanker és vadászgép.

Hirdetés

A Flightradar24 repülőgépkövető oldalon láthatjuk, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt erősen felfokozódott a katonai jelenlét a térség légterében. Lehet látni például, ahogy amerikai Global Hawk robotrepülőgépek 17 ezer méter magasról pásztázzák a délkelet-ukrajnai helyszíneket, Donyeck és Luhanszk vidékét. Ezeknek a gépeknek szándékosan bekapcsolják a jeladóját, transzponderét, hadd lássa mindenki, hogy jelen vannak.

Erdély fölött is egyre gyakoribb a katonai gépek látványa, újabban amerikai vadászgépek repülés közbeni tankolását lehet végignézni. Csütörtökön dél körül például egy amerikai F-16-os vadászgép és egy szintén amerikai KC-10A típusú tanker találkozását lehetett végigkövetni.

Látható volt, amint az Észak-Olaszországból érkező amerikai vadászgép megközelíti az angliai Mildenhallból felszállt tankergépet és együtt repülnek Beszterce fölött.

Azt általában nem lehet tudni, mi a vadászgépek úticélja, a transzponderek kikapcsolása után ugyanis követhetetlennél válnak, legalábbis a nyilvános repülési adatokkal dolgozó Flightradar24 számára, de vélhetően a NATO-légtér biztosítása a feladatuk.

Hirdetés