Alkalmazhatatlan törvénnyel csökkentené a szenátus a sokgyerekes családok villanyszámláját, most zajlik az ötletelés

Az energiaügyi miniszter szerint utalványok jelenthetik a megoldást.

Hirdetés

Amilyen jó szándékú, annyira átgondolatlan és egyelőre kivitelezhetetlen az a módosítás, amelyet a hét elején fogadott el a szenátus gazdasági és energiaügyi bizottsága a villanyszámla-támogatások témájában.

A testület úgy módosította a vonatkozó kormányrendeletet, hogy azok a családok is jogosultak a kedvezményes, 0,68m lejes kilowattóránkénti díjszabásra, amelyek három, 18 évesnél fiatalabb gyereket nevelnek, illetve, ha felsőoktatási intézménybe járnak, a felső korhatár 26 év.

Hasonló kezdeményezés segítené azokat a krónikus betegeket is, akik sok áramot fogyasztó orvosi eszközöket kénytelenek az otthonukban működtetni.

Mindez nagyon szép, csak éppen nagyjából megvalósíthatatlan.

Az áramszolgáltatóknak ugyanis

nincs adatbázisuk arról, hogy az ügyfelek hány gyereket nevelnek,

illetve hogy milyen orvosi eszközeik vannak otthon.

Erre a szolgáltatók panaszai nyomán most már a kormány is rájött, így elkezdődött az ötletelés, hogyan lehetne mégis megvalósítani a javaslatot.

Hirdetés

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerdán este azzal állt elő, hogy

az érintetteket az állami hatóságok által kibocsátott utalványokkal támogathatnák.

A tárcavezető szerint ugyan a családok által saját felelősségre tett nyilatkozat – miszerint három gyereket nevelnek, vagy orvosi eszköz működik az otthonukban – is megoldást jelenthetne, ez azonban visszaélésekhez vezethet.

Ezért aztán a kormánynak célzott támogatást kell nyújtania, hiszen az illetékes állami intézmények rendelkeznek a szükséges adatokkal arról, hogy kik jogosultak a kedvezményre.

Ezzel az áramszolgáltatók válláról is levennék a terhet, és a jogosultak is megkapnák a támogatást.

Azért gondolhattak volna minderre a törvény módosítása előtt is.

Hirdetés