Alaposan megkopasztják a határnál rekedt román vendégmunkásokat az illegális fuvarozók

Közben a román belügyminiszter elindult Budapestre, hogy a határnál uralkodó állapotokról tárgyaljon a magyar illetékesekkel.

Hirdetés

Látván a nyugati határátkelőknél uralkodó káoszt akcióba lendültek az illegális fuvarozók, akik csillagászati összegeket kérnek a vámnál rekedt, külföldről érkező román állampolgároktól a hazaszállításért. Bár az efféle tevékenység törvényellenes, a román hatóságok csak azután avatkoztak be, hogy a sajtó nyilvánosságra hozott pár konkrét esetet.

Az országúti „cápák” egy Németországból hazatérő nőtől például 300 eurót kértek azért, hogy elvigyék a nagylaki határátkelőtől Segesvárig. Egy másik asszonynak azt ígérte az utasszállító amikor útra kelt, hogy a határnál egy másik kisbusz fogja várni, onnan elviszik Medgyesig, de végül senki sem várta. Az alkalmi fuvarozók 200 euróért vitték volna át a határon, talán Temesvárig. Egy férfi 150 eurót fizetett Hollandiából Nagylakig, útközben az árat 170 euróra emelték, ráadásul a határtól 50 kilométerre tették ki. Onnan 50 euróért taxival vitték a határig. A határnál állomásozó fuvarozók újabb 100 lejt kértek azért, hogy elvigyék az aradi állomásig.

A feketézők hirtelen eltűntek, amikor a rendőrök elkezdték ellenőrizni őket, volt, aki még a gépjárművét is hátra hagyta. Arad megye prefektusa, Gheorghe Stoian azt nyilatkozta, hogy a közegészségügyi igazgatóság szerződést kötött egy személyszállító céggel, mely 100 lejért viszi a temesvári állomásig a hazaérkezőket. Mivel a szükségállapot lejárt, a hatóságok már nem biztosítják az ingyenes szállítást nekik, mivel nem szükséges intézményes karanténba tölteniük két hetet.

Arra viszont aligha számítottak, hogy ilyen sokan fognak hazaérkezni szervezetlen keretek között.

Marcel Vela belügyminiszter kedden Budapestre megy, hogy tárgyaljon a magyar kollégákkal a határnál uralkodó állapotokról, a sajtó értesülése szerint közben ellenőrizni fogja a nagylaki helyzetet is.

Hirdetés