Képünk illusztráció

Akkora a korrupció az országban, hogy már a régészeti leleteket is a DNA fedezi fel…

A korrupcióellenes ügyészek egy antik hajóroncsra bukkantak a román tengerparton. Kíváncsi, hogy hogyan lehetséges ez?

Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ezúttal a román tengerparton, Mamaián lépett akcióba. Bár a munkaköri leírásukban aligha szerepel hasonló kötelezettség, de munkájuk során az ügyészek ezúttal egy antik hajóroncsot fedeztek fel.

Ugyanis, ha ők nincsenek, az a roncs valószínűleg sosem kerül felszínre.

A dolog úgy történt, hogy Mamamián, mint ahogy a román tengerpart számos pontján épp egy nagyon pénzes projekt zajlik, aminek következtében takarítják, és kiszélesítik a strandokat. Konkrétan egy 752 millió eurós beruházásról van szó, amiről 2018-ban írták alá a szerződést.

A művelődési minisztérium 2019-ben már ki is adta a területre az úgynevezett régészeti mentesítési engedélyt, ami kábé azt jelenti, hogy nincs ott semmi látnivaló vagy régészeti szempontból érdekes, így mehet nyugodtan a munka.

Ám időközben antik érmék kerültek elő a part menti vízfenékről felmart homokból, így a DNA utána nézett, hogy valóban minden rendben van-e.

Így találták meg (arról nincs szó, hogy hogyan) a parttól néhány mérföldre, mintegy 25 méter mélységben azt a hajóroncsot, amiről azt feltételezik, hogy akár értékes lelet is lehet, és amiről már értesítették a kulturális hatóságokat.

Hirdetés

A munka természetesen leáll, amíg a vizsgálatok (beleértve a régészetit is) zajlanak, ami alapos fejtörést okoz a beruházóknak, egy ekkora projektnél ugyanis a késedelem napi több százezer euróba is kerülhet.

A roncs darabjai egyébként mintegy 20 méteren vannak szétszóródva, nagyrészt homok borítja őket. Egy darabkát elküldtek belőle elemzésre, hogy kiderüljön, pontosan milyen régi lehet.

Ön pedig, ha régész akar lenni ebben az országban, menjen el korrupcióellenes ügyésznek!

Hirdetés