Akkora a baj, hogy a halottak már a kórházi folyosókat is ellepik, és már Moldova segítségére is rászorul az ország

Döbbenetes felvételek láttak napvilágot. Közben a Pruton túli ország egészségügyi személyzettel segít.

Hirdetés

A kórházak hű képet kínálnak arról, milyen súlyos a koronavírus miatti járványhelyzet Romániában: most éppen a bukaresti Egyetemi Kórházból érkezett képekkel jelezték az illetékesek, hogy az ország borzasztó helyzetbe került az alacsony átoltottság miatt.

A hétfői képekből kiderül, hogy az intézményben olyan sok, súlyos állapotban bekerült fertőzött hunyt el, hogy a halottasház hűtőkamráiban már nincs számukra hely, ezért a folyosókon tartják őket.

A vírus annyi ember életét követeli, hogy már a hullazsák is hiánycikk.

Mint a kórházban elmondták, naponta 45 betegük hal meg, ebben a koronavírus-fertőzöttek mellett az egyéb betegségben elhunytak is benne vannak.

Pedig eddig havonta száz hullazsák is elég volt – most ötszázat kellett rendelniük.

A egészségügyi személyzet egyre kevésbé bírja a gyűrődést, a súlyos állapotban levő fertőzötteket szállító mentők sorban állnak a sürgősségi osztály előtt.

A kórházban 400 koronavírusos és szintén 400 egyéb betegségben szenvedő pácienst ápolnak.

A koronavírusosok közül százan súlyos állapotban vannak, intenzív osztályon ápolják őket, intubálták és lélegeztetőgéppel tartják életben mindannyiukat.

És a helyzet hasonló az ország többi kórházában is.

A járványhelyzet súlyossága miatt Románia.immár a lesajnált „kistestvér”, Moldova segítségére is rászorul: az Európa egyik legszegényebbjének számító országból 31 orvos és ápoló érkezett, hogy Iaşi megyében, a leţcani-i konténerkórházban segítse román kollégáit.

Hirdetés

Eközben az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy az alacsony átoltottság miatt szinte zavartalanul terjedő koronavírus

tovább mutálódik, és újabb, sokkal agresszívabb változata jöhet létre.

Jászvásári orvosok máris jelezték, hogy az utóbbi időben azt tapasztalják: a kórházba kerülő betegek jó részének sokkal gyorsabban romlik az állapota, mint korábban, akár fél órával azután is intenzív osztályra kell őket szállítani, hogy oxigént kapjanak, hogy felvették őket a kórházba.

Egyértelműen sokkal több a súlyos eset, és ez egyértelműen annak tudható be, hogy Romániában nagyságrendekkel alacsonyabb az átoltottság, mint más európai országokban, emiatt pedig a vírus sokkal több embert tud megfertőzni.

A romániai helyzet kapcsán már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is riadót fújt. A világszervezet illetékesei hétfőn délután tárgyaltak az oltási kampány koordinátoraival, hogy kiderítsék, miért ilyen elkeserítően alacsony – csupán 35 százalékos – az átoltottság.

Becsléseik szerint

ha a jelenlegi iramban folytatódik az oltás, hét hónap múlva érik el a 40, és csak 31 hónap múlva a 70 százalékos átoltottságot.

A román illetékesek viszont most megint nagyot akarnak: mint közölték, azt a célt tűzték ki, hogy év végéig további kétmillió ember kapja meg az első oltást – ez 45 százalékos átoltottságot jelentene -, majd a jövő év első negyedének a végére szeretnék elérni a 70 százalékos átoltottságot is.

A terv nagyra törő, de még akkor sem tűnik könnyűnek, ha minden ágazatra – például a tömegközlekedésre vagy a fodrászatokra is – kiterjesztik a védettségi igazolvány kötelező használatát.

Hirdetés