Ágyhoz kötözik és leszedálják a fertőzötteket, hogy ne zavarják az orvosokat – állítja egy szebeni asszisztens

Olyan súlyos vádakat fogalmazott meg a megyei kórház egyik alkalmazottja, hogy az ügyészség azonnal nyomozásba kezdett, az egészségügyi minisztérium pedig ellenőrzést rendelt el.

Hirdetés

Volt már néhány botrány a nagyszebeni megyei kórház körül az elmúlt hónapokban, de úgy tűnik, a legnagyobbat most robbantotta ki egy nevét elhallgatni kívánó asszisztens, aki a helyi Turnul Sfatului portálnak azt nyilatkozta, az egészségügyi intézmény intenzív terápiás osztályára kerülő koronavírusos betegeket gyakran ágyhoz kötözik és leszedálják, hogy ne zavarják az orvosokat.

Az intenzív terápiás osztály volt munkatársa ennél súlyosabb vádakat is megfogalmazott: azt állítja, olyan páciensek is lélegeztetőgépre kerülnek, akik esetében ez nem is lenne indokolt, és ez is csupán azért van, hogy az orvosoknak és az asszisztenseknek könnyebb legyen a munkájuk.

Mi több, az intenzív terápiás osztályra kizárólag a tapasztalatlan rezidenseket küldik be – mondja az asszisztens, aki szerint beszédes, hogy az osztályvezető főorvost életében kétszer látta. „Ha leszedálod a légzési elégtelenséggel küszködő beteget, belehalhat. Én is ölhettem embereket, mert ott dolgoztam” – teszi még hozzá.

Persze a vádakat kellő óvatossággal kell kezelni, de tény, hogy a cikk nyomán a törvényszéki ügyészség már in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indított, és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter is elrendelt egy átfogó ellenőrzést a nagyszebeni kórházban.

A Turnul Sfatului egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy a megyei kórház intenzív terápiás osztályán a halálozási arány gyakran meghaladja a 70 százalékot is, de az elmúlt 6 hónapban még ennél is rosszabb a helyzet: 392 páciensből 297 elhunyt.

Hirdetés