Áder János megelégelte a szomszédok mocskát, levelet írt Bukarestbe és Kijevbe

Iohannis és Zelenszkij elnök urak tehetnének végre valamit, hogy a Tiszán és a Szamoson ne áradjon annyi szemét Magyarországra.

Hirdetés

Levélben kérte Áder János magyar köztársasági elnök román kollégáját, Klaus Iohannist és Ukrajna elnökét, Volodimir Zelenszkijt, vessék latba befolyásukat, hogy sikerüljön „megnyugtató megoldást” találni a két ország területéről a folyókon keresztül Magyarországra áradó szemét ügyében.

Magyarán: csökkenteni kellene azt az irdatlan mennyiségű, Romániából és Ukrajnából származó szemetet, amit a Tisza és a Szamos Magyarországon rak le.

Az utóbbi időben ugyanis a bőséges esőzések miatt megáradt Tisza Ukrajnából, és a Szamos és a Tisza Romániából óriási mennyiségű hulladékot, főként műanyagpalackot sodort át Magyarországra. Pedig korábban mindkét ország megígérte, hogy megszünteti ezt a „közegészségügyi és járványügyi szempontból veszélyes, a térség mindennapi életét zavaró, bármiféle halászati és turisztikai tevékenységet komolyan akadályozó, esztétikailag pedig visszataszító” jelenséget.

Áder a szemére veti a román és az ukrán elnöknek, hogy a sorozatos fogadkozás és az együttműködési készség hangoztatása ellenére a két ország szinte semmit nem tett a szemétáradat megszüntetésére, pedig Magyarország több ízben is kérte ezt.

Hirdetés

A két folyó szennyezésének legfőbb oka az, hogy Romániában és Ukrajnában is a lakosság a vízfolyások árterében rakja le a hulladékát, amit aztán az árvizek felkapnak és átsodornak Magyarországra.

A magyar államfő azt írja, csak ebben az évben a Tiszán eddig 2258 köbméternyi szilárd hulladék érkezett Magyarországra és június 13. óta 938 köbméter vegyes uszadékot szedtek le a folyóról, míg a Szamosból 846 köbméter vegyes uszadékot sikerült leszedni. A gond az, hogy a Magyarországon tavaly üzembe helyezett hulladékmentesítő rendszer sem bírja már a a határon túlról növekvő mennyiségben érkező szemét áradatot.

Hirdetés