A város, ahol feszítővassal állítják át a váltókat a szép, méregdrága új villamosok előtt

Temesváron sikerült a kocsit kötni a lovak elé.

Hirdetés

Temesvár lakói és önkormányzati illetékesei büszkék lehetnek, hiszen a város fejlődése lehetővé teszi, hogy közel két tucatnyi vadonatúj villamost vásároljanak, ami amellett, hogy kulturáltabbá teszi a tömegközlekedést, a város európai arculatához is hozzájárul.

Azonban Temesvár lakói és önkormányzati illetékesei bosszankodhatnak és pironkodhatnak is, mivel egyelőre úgy tűnik, a sínek rossz állapota és a 19. századi szinten működő váltók miatt nehéz lesz forgalomba állítani a villamosokat.

Ami amellett, hogy nehezíti a tömegközlekedés kulturáltabbá tételét, a város arculatának nem annyira európai oldalát jelenti.

Az ügy apropója, hogy a Bánság fővárosába a napokban érkezett meg az első abból a 21 vadonatúj, korszerű és esztétikus villamosból, amelyet a város a török Bozankaya cégtől vásárolt, darabonként 2,4 millió euróért.

Ősszel pedig további két szerelvény érkezik – csakhogy az illetékesek számára egyelőre kihívást jelent annak eldöntése, egyáltalán forgalomba lehet-e állítani őket a jelenlegi körülmények között, és ha igen, akkor melyik vonalon.

A sínpályák korszerűsítése nélkül ez igencsak nehéz lesz, mivel azok nagy részét több tucat éve újították fel utoljára.

A váltók is hasonlóan pocsék állapotban vannak:

a 70 váltóból csupán 17 automata – a többi 1970-ből való -, így aztán meglehetősen macerás a villamsovezetők élete.

Ahhoz ugyanis, hogy átállítsák a váltót, a vezetőfülkében maguk mellett kell tartaniuk egy célszerszámot – ami nem más, mint egy feszítővas.

Amikor aztán odaérnek a váltóhoz, ki kell szállniuk, és egy határozott mozdulattal, jókora erőkifejtéssel a feszítővas segítségével, kézzel kell átállítaniuk a váltókat.

Az illetékeseknek mindez csak most jutott eszébe, hogy már meg is érkezett az első olyan, modern, alacsony padlós villamos, amelyet hónapok alatt szétráznak a régi, kopott és néhol töredezett sínek.

Hirdetés

Arról nem is beszélve, milyen röhejesen néz ki, hogy a villamosvezetőnek kézzel kell a váltót állítgatnia, ahelyett, hogy a vezetőfülkéből, egyetlen gombnyomással oldaná meg a váltást.

A temesvári közlekedési vállalat vezetője elismeri, hogy a probléma súlyos, és valamit sürgősen tenni kéne.

Csakhogy ez nem egy könnyű, főleg pedig nem olcsó beruházás, nem utolsó sorban pedig még azt is ki kell találni, honnan és hogyan szerzik meg a szükséges pénzt.

De azért az illetékesek reménykednek, hogy

mire 2023 nyarára az utolsó új villamos is megérkezik, talán sikerül járhatóvá tenni számukra a villamosvonalakat.

Azért jó, hogy ez már most eszükbe jutott.

Aztán, ha tényleg nem lehet egy darabig forgalomba állítani a szerelvényeket, nyithatnának egy új villamosokat bemutató élményparkot.

Igaz, hogy a szerelvények nemigen mozdulnának, de legalább némi bevételt hoznának.

 

Hirdetés