A templomok megnyitásával hízelegve hosszabbította meg a vészhelyzetet az Orban-kabinet

Erről a parlamentnek is döntenie kell öt napon belül, ahol a kormánynak nincs többsége, a legnagyobb ellenzéki párt pedig kizárólag 15 napos hosszabbítást akar.

Hirdetés

Még nagyon nincs vége a politikai izmozásnak a vészhelyzet meghosszabbítása körül, a kormány mindenesetre a keddi gyűlésen eldöntötte: június 17-től újabb 30 napig fenntartaná a különleges jogrendet az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) határozata alapján.

A már korábban ismertetett lazítások mellett azonban Ludovic Orban miniszterelnök – hallgatva az ellenzék (és persze az ortodox egyház) szavára – bejelentette:

ezentúl engedélyezik a templomok megnyitását is a hívek előtt.

Ez azért fontos fejlemény, mert a parlamentben többségben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) többek közt ezzel zsarolta a kormányt az elmúlt napokban.

A szocdemek képviselői azt is bejelentették korábban, ők

legtöbb 15 napos vészhelyzetet akarnak, máskülönben leszavazzák a kormányrendeletet.

A procedúra szerint a vészhelyzet meghosszabbításáról a parlamentnek is szavaznia kell 5 napon belül – addig a rendelet természetesen aktív marad –, s amennyiben a kormányt adó liberálisoknak nem sikerül kiegyeznie az ellenzékkel, június 21-től búcsút is inthetünk a megszorító intézkedéseknek. A 2.0-ás vészhelyzettel járó lazító intézkedéseket itt foglaltuk össze.

 

Hirdetés