A suceavai kórház vezetése is olajra lépett, a kormány katonai vezetésre bízta a rendcsinálást

Az orvosok szerda este szóltak a prefektusnak, hogy legyen szíves csináljon valamit, mert lelépett a vezetőség.

Hirdetés

Eddig sem volt könnyű helyzetben a suceavai megyei kórház, mely az ország fertőző gócpontjában a legtöbb koronavírusos esetet kénytelen ellátni, de lehet még fokozni a válságot: a kórház ÚJ vezetősége is úgy döntött, hogy elhagyja a süllyedő hajót, miközben nemcsak a beutaltak, hanem az alkalmazottak nagy része is koronavírus-fertőzött.

A kórház gyakorlatilag vezetés nélkül maradt, hiszen míg Florin Filip kórházigazgató és Doina Ganea Motan orvosigazgató távozott, az ápolók és felvigyázók vezetője, Mihaela Hreceniuc házi karanténban tartózkodik. Ami igazán megdöbbentő, hogy a helyi sajtó szerint a megyei kórház orvosai kellett szóljanak a Suceava megyei kormány-megbízottnak, hogy csináljanak már valamit, mert a kórház irányítás nélkül maradt.

Az ÚJ egészségügyi miniszter, Nelu Tătaru és az ÚJ államtitkár, Ionel Oprea orvos-vezérőrnyag csütörtökön a vesztegzár alá helyezett bukovinai városba sietett. A Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása szerint a kórház irányítását Oprea államtitkár veszi át.

Nem lesz könnyű dolga, ugyanis az intézményben totális káosz uralkodott az elmúlt hetekben, és az elkövetett vétségeket már nehéz lesz helyrehozni, legfeljebb a következmények súlyát lehet csökkenteni.

Hirdetés

A megyében 665 beteget tartanak nyilván, eddig 200 kórházi alkalmazott fertőződött meg, 32-en haltak meg. Az ügyészek is nyomoznak, mi történhetett a kórházban, és többek között arra a következtetésre jutottak, hogy a kórház tisztviselői „haveri alapon” végeztek teszteket, miközben az elkülönített alkalmazottak tesztjeit késleltették. Az, hogy mennyi mulasztás történt, még csak most fog kiderülni, de egyre több beszámoló kerül nyilvánosságra arról, hogy milyen embertelen körülmények és fejetlen állapotok uralkodnak a kórházban.

A suceavai hatóságok egyébként semmit nem hajlandóak közölni a sajtóval, hogy mi a helyzet a kórházban, és ezentúl valószínűleg még kevesebb információ kerül a nyilvánosságra.

Hirdetés