A rossz hír: öt újabb áldozata van a koronajárványnak. A jó: lejt a járványgörbe

151 új esetről számoltak be az illetékes hatóságok.

Hirdetés

Ez pedig konkrétan azt jelenti, hogy a sokat emlegetett járványgörbe tovább lejt. A pénteki jelentés még 191 új fertőzéses esetről szólt, ehhez képest a szombati már negyvennel kevesebbről. Ebben a kontextusban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter megjegyzése is abszolút helyénvaló: túl vagyunk a járvány csúcspontján, az illetékesek biztos kézben tartják a gyeplőt.

A gyógyultnak nyilvánított emberek száma is tovább nőtt. Ha pénteken összesen 12 829 gyógyult emberről beszéltek, szombaton már ez a szám 13 046. A különbség 217.

A legszomorúbb statisztika az elhalálozásoké. Péntek este összesen 1248 halálesetet jelentettek be, ez a szám az öt újabb elhalálozással 1253-ra nőtt.

Az intenzív osztályok viszont picit fellélegezhetnek: ha pénteken még 182 beteget ápoltak, szombaton már csak 160-at.

A hatósági karantén „börtöneiből” is egész sok ember szabadult péntek (3371) óta. Jelenleg 2993-an gondolnak epekedve a hétfői terasznyitásra.

Hirdetés

A „háziőrizetben” levők száma érthető módon tovább nőtt, hiszen egyre érkeznek azok, akiket külföldön kapott el a járvány. Pénteken a szám 95 176 volt, ehhez képest szombaton 98 403.

Figyelem! A karhatalom ébersége nem csökken. Aki vét a járványügyi rendelkezések ellen, számíthat arra, hogy a mord közeg megbünteti. A rendőrség péntek óta 174 bírságot rótt ki, összesen 118 000 lej értékben.

Mindent összevetve. Jó az irány, lazíthatunk, de azért csak óvatosan. Kis lépésekben, ahogy az RMDSZ szokta mondani.

Hirdetés