A román rendőrség nagy küldetése a 21. században: a pottyantós vécék felszámolása

Nemcsak a vidéki iskolák küszködnek a vízöblítéses vécék hiányával, hanem a rendőrőrsök is. Közben van olyan város, ahol 427 ezer euróból épült egy közvécé.

Hirdetés

A romániai rögvalóság egyik véglete, hogy jelenleg több mint ezer rendőrőrs működik az országban, mely nem rendelkezik vízöblítéses vécével (az ezzel a problémával küszködő iskolák száma még ennél is magasabb). A másik véglet az, hogy van olyan város, mely megengedheti magának, hogy 427 ezer euró közpénzt költsön egy közvécé felújítására.

Az első tényállását Lucian Bode belügyminiszter közölte ma, miközben felavatott két vadiúj rendőrségi székhelyet Botoşani megyében. A román rendőrség egyik érzékeny pontjának nevezte, hogy vannak rendőrségi székhelyek, ahol a rend őreinek nem adatik meg a vízöblítéses vécék kényelme, így kénytelenek az udvar végi fabudit használni.

De megnyugtató hírrel is szolgált: a tavalyhoz képest 75 százalékkal megnövelték a beruházásokra fordítható költségvetést, így megadatott a lehetőség, hogy fordítsanak a helyzeten. A pénz így sem elé, de ha a kollégák jobban belevonják magukat a fejlesztésekhez szükséges pénz megszerzésébe, akkor részben megoldódhatna a felszerelés- és infrastruktúra-hiánnyal küszködő rendőrőrsök helyzete – mondta a belügyminiszter.

Míg a vidéki Románia a fabudit felszámolásával küzd, addig Piteşti-en 427 ezer eurót költöttek egy közvécére. Az abszurd történetről már korábban beszámoltunk, az újdonság az, hogy az Argeş megyei kormányhivatal szagot fogott, és bekérette a közvécé teljes dokumentációját. Egyszerűen nem hiszik, hogy ennyibe kerülhetett egy közvécé, mely ráadásul közterületen épült, tehát területkisajátításra sem volt szükség.

Hirdetés

Az sem elfogadható magyarázat a valóságtól totálisan elrugaszkodott építési költségekre, hogy a közvécé lifttel is rendelkezik, mert egy lift legfeljebb 10 ezer euróba kerül, mondja a prefektus.

Mindenki vonja le magának a következtetést ebből a két hírből.

Hirdetés