A román külügy váratlanul megfeszítette izmait és mérgesen átkiabált a határon Magyarországnak

Mert a magyar nemzetpolitikai államtitkár szerinte csúnyán beszélt Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnökről.

Hirdetés

Ami azért meglepő kicsit, mert minden valamire való kormány a koronajárvánnyal, a koronaválsággal foglalkozott és foglalkozik, és Romániának itt van habként a tortán a helyhatósági választás is. Az esetleg sérelmezhető mondatokat, szavakat, vesszőket figyelő éber fiúk feltehetőleg a levegőbe dobták sapkáikat örömükben: na végre, valamibe bele lehet kötni! És ebből még talán némi választási tőke is kovácsolható.

Na de mi történt valójában? A kolozsvári Krónika napilapban megjelent egy interjú Potápi Árpád János nemzepolitikért felelős államtitkárral. Az interjúban persze szó esett a magyar-román viszonyról is. Az államtitkár többek közt elmondta, hogy ez a viszony „udvariasan korrekt”, sok a vitás kérdés, de sikernek tekinthető, hogy a magyar kormány romániai (magyar) fejlesztéseit a román kormány eltűri. Aztán szó került Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök tavaszi magyarellenes performanszáról is. Potápi megjegyezte, hogy a maga részéről nem várt jobbat Románia jelenlegi elnökétől, aki, noha a megyarok szavazataival tudta megszerezni a pozíciót, eddig semmit sem viszonzott.

Na, ez volt az a mondat, amire a figyelő fiúk ujjongva felugráltak. Alig telt el 24 óra az interjú megjelenése után és a román külügy máris enervált hangon kikérte magának a dolgot. Egy Iulia Matei nevű külügyminisztériumi államtitkár azt nyilatkozta a Digi 24 tévéadónak, hogy a minisztérium nem kívánja kommentálni Potápi kampányízű és kontextusú kijelentéseit. Ezek után persze rögtön elkezdte kommentálni őket: hogy ezek a kijelentések egy bizonyos nacionalista retorika mentén hangzottak el, hogy ez a nacionalista retorika a történelem egyoldalú értelmezésében gyökerezik, továbbá mesterséges törésvonalakat teremt és árt a jószomszédi viszonynak.

Aztán az államtitkár hölgy arra vonatkozóan is kommentált egyet, hogy az ominózus kijelentések negatív többletjelentést hordoznak, tekintettel a romániai kampányidőszakra. Magyarország legyen oly szíves és tartózkodjon a román belpolitikára és politikusokra vonatkozó kijelentésektől!

Hirdetés

Ami pedig konkrétan a Ionopot elnökre vonatkozó megjegyzéseket illeti, azok teljesen nem helyénvalóak. Románia elnökét a román állampolgárok szavazták meg, Ionopot úr pedig minden román elnöke, azoké is, akik rá szavaztak, azoké is, akik nem.

És most elképzeljük, hogy megszeppen erre Magyarország.

Hirdetés