A rendőrszakszervezet ismét arra gyanakszik, hogy a belügy fel akarja pörgetni a bírságipart

Nem kicsit gyanús, hogy naponta jelenteni kell a központnak, ki mennyit bírságolt.

Hirdetés

Talán még emlékszünk arra, hogy az Europol rendőrszakszervezet tavaly novemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes rendőri vezetők utasításba adták a beosztottaiknak, hogy osszanak ki minél több bírságot a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozó rendelkezések megsértése miatt.

Alig telt el három hónap, az érdekvédelmi szervezet ismét arra gyanakszik, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság minden áron fel szeretné pörgetni a bírságipart.

Az Europol Facebook-oldalán közzétettek egy (valahonnan megkaparintott) hivatalos körlevelet, melyben arra kötelezik az összes megyei és helyi rendőrséget, naponta készítsenek jelentést arról, hogy összesen hány bírságot és figyelmeztetést osztottak ki 23 óráig, illetve arról, hogy hány rendőr járőrözött aznap.

Ez az Europol szerint gyakorlatilag azt jelenti, hogy elkezdődött a bírságvadászat, a dokumentum pedig „azt szuggerálja, hogy a rendőrök teljesítményét a begyűjtött bírságok száma alapján kívánják értékelni”. A rendőrszakszervezet a bejegyzésben elítélte az erre irányuló törekvéseket, és abban reménykedik, hogy a kollégáknak sem fog tetszeni, ha egyik napról a másikra bevezetnék a napi normát.

Hirdetés

Erről még az is eszünkbe jutott, hogy tavaly egy temesvári rendőrnek például az állásába került, hogy nyilvánosságra hozta, felettesei arra utasították, hogy minél több bírságot osszon ki.

Hirdetés