Meglepő: kirúgták a rendőrt, aki arra panaszkodott, hogy a felettesei arra utasították, bírságoljon minél többet

A rendőrség persze fegyelmi vétségeket emleget.

Hirdetés

Egy hónapig viselhette az egyenruhát egy Temes megyei rendőr azt követően, hogy még április 11-én egy Ludovic Orban miniszterelnökhöz címzett nyílt levélben arra panaszkodott: egyes rendőri vezetők nyomást gyakoroltak a beosztottaikra annak érdekében, hogy minél több bírságot osszanak ki a szükségállapot idején érvényes kijárási korlátozások megsértése miatt.

A román sajtóban Kovacs Valerként emlegetett – így lehet, hogy Kovács Valérról van szó – szakszervezeti vezető is volt, ebbéli minőségében fordult a miniszterelnökhöz.

Nos, ezt követően a felettesei egy jó hónapig vártak, majd május 13-án menesztették.

Konkrét okokat nem neveztek meg, csupán általánosságokról beszéltek, azt állítva, hogy kivizsgálták 2019-es és 2020-as tevékenységét, amely nyomán hat alkalommal kapott szankciót fegyelmi vétség miatt.

Ezek közül a Temes megyei rendőr-főkapitányság szerint hármat a szükségállapot idején követett el.

A legutolsó vétségként azt róják fel – és ez az egyetlen konkrétumnak nevezhető adat –, hogy beidézése után szolgálati fegyverét magánál tartva jelent meg a fegyelmi bizottság előtt.

Hirdetés

A vizsgálat nyomán arra jutottak, hogy a rendőr méltatlan, a rendőri hivatással összeegyeztethetetlen magatartást tanúsított, ezért útilaput kötöttek a talpára.

A büntetésből leszerelt Kovacs viszont azt mondja: menesztése idején éppen betegszabadságon volt, a fegyelmi eljárás során pedig nem kapott lehetőséget a védekezésre.

A helyzet igazán jellemző a romániai közállapotokra. Már csak azért is, mert nem ő volt az egyetlen rendőr, aki a minél több bírság kiosztására vonatkozó felettesi utasításokról beszélt.

A bírságok végül horribilis összeget értek el, a kormány viszont hoppon maradt, mert az alkotmánybíróság utólag egyszerűen alkotmányellenesnek minősítette őket.

Hirdetés