Rendőrszakszervezet: a rendőröknek kötelező bírságolni, különben felelősségre vonják őket

Vérlázító leleplezés.

Hirdetés

Igencsak dühítő jelenségre hívja fel a figyelmet az Europol rendőrszakszervezet: a rendészeti dolgozók érdekképviselete azt állítja, hogy egyes rendőri vezetők utasításba adták a beosztottaiknak, hogy osszanak ki minél több bírságot a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozó rendelkezések megsértése miatt.

A szakszervezet a Tulcea megyei rendőr-főkapitányság egyik üzenetét hozta nyilvánosságra, amelyet a rendőrök belső kommunikációjára használt WhatsApp-oldalon tettek közzé.

A főkapitány parancsaként bemutatott rendelkezés leszögezi, hogy minden egyes rendőrőrsön minden egyes rendőrnek naponta legalább egy bírságot ki kell osztania, különben az őrsparancsnokot felelősségre vonják.

A szakszervezet szerint ezzel egyértelműen azokat a rendőröket fenyegették meg, akik nem hajlandóak törvénytelen bírságokat kiszabni.

Az érdekképviselet azt mondja: egyes rendőri vezetők a rendőrök álal kirótt utcai bírságokkal villognak.

„Milyen megelőzés, milyen közeledés az állampolgárhoz? A rendőröknek teljesíteni kellett a bírságtervet, hogy az elöljáróknak legyen mit jelenteniük a minisztériumnak” – fogalmazza meg a vádat a szakszervezet.

Hirdetés

Nem ez lenne az első ilyen alkalom az országban: év elején egy temesvári rendőrnek az állásába került, hogy nyilvánosságra hozta, felettesei arra utasították, hogy minél több bírságot osszon ki.

A bírságipar amúgy valóban nagyon jó biznisz a kongóállamkassza számára.

A belügyminisztérium legutóbbi heti jelentése szerint november 6. és 14. között az országban összesen 66 821 bírságot szabtak ki, összesen 10 419 512 lej értékben.

És ha hozzávesszük, hogy Ludovic Orban miniszterelnök épp a hét elején sápítozott egy kicsit, hogy még mindig túl alacsonyak a bírságok, de hát ez a csúnya parlament ilyen szinten szabta meg őket, akkor egyre érthetőbb az ügy.

Hirdetés