A polgármester nem volt képes megkötni egy szerződést, ezért hosszú órákig nem tudtak mit kezdeni egy kerítésbe akadt medvével

Biztos akadt fontosabb dolga is.

Hirdetés

Miközben az utóbbi hónapokban egyre több medvetámadásról érkezett hír, és mindenki a kormányra mutogatott, hogy tegye már lehetővé a nagyvadakkal szembeni határozott fellépést az emberek és vagyonuk védelmében, most, hogy elvileg van erre lehetőség, kiderült, hogy az önkormányzati illetékesek hanyagsága is sok bajt okozhat.

A moldvai Neamţ megyében található Ceahlău településen például egy szögesdrót-kerítésbe gabalyodott medve mintegy tizenkét órán keresztül szenvedett, miután képtelen volt kiszabadítani magát, az illetékesek pedig nem tudtak közbelépni, mert

az önkormányzat elmulasztott szerződést kötni az ilyen helyzetek orvoslására.

A környezetvédelmi minisztérium ugyanis a medvekárok nyomán még júliusban rendeletet dolgozott ki, amely arra kötelezi a hegyvidéki települések önkormányzatait, hogy kössenek szerződést egy vadásztársasággal, hogy az ilyen esetekben hivatalosan lehessen eljárni.

A szerződések megkötésére 60 napot adott.

Nos, Ceahlău polgármestere mindehhez az Ej, ráérünk arra még! attitűddel állt hozzá, így aztán szerződést azóta sem kötött.

Ez pedig most megbosszulta magát.

A kerítésbe gabalyodott medve ugyanis hiába kínlódott és bömbölt, a szerződés hiánya miatt

egyszerűen nem volt kihez fordulni, hogy kiszabadítsák és elvigyék a faluból.

Hirdetés

Végül mintegy tizenkét óra elteltével sikerült kapcsolatba lépni a területileg illetékes vadásztársasággal, amellyel meg is kötötték a szerződést.

Ennek nyomán a medvét altatólövedékkel elkábították, kiszabadították és ellátták a sebeit.

Így aztán miután magához tért, visszacammoghatott az erdőbe.

Remélhetőleg ez az eset ébresztőt fúj majd azon polgármestereknél, akik Ceahlău elöljárójához hasonlóan eddig halogatták a medveszerződések megkötését.

Hirdetés