A pocsék román egészségügy újabb áldozata: egy hétéves kisfiú

A kórház ötödik emeletére beutalt gyermek újraélesztését az gátolta meg, hogy negyven percbe telt felhozni a földszintről egy defibrillátort.

Hirdetés

Egy hétéves kisfiú életébe került, hogy a Paşcani (Páskán) városi kórházában hiánycikknek számít az egyik legalapvetőbb kórházi felszerelés, az újraélesztő készülék, ami viszont elérhető, az sem mozdítható egykönnyen vészhelyzetek esetén. A kisfiúnál bárányhimlőt diagnosztizált a családorvos, megkapta a megfelelő kezelést és napokon belül javult az állapota. Csütörtökön hirtelen a kicsi teste és arca elkékült, ekkor a szülők kihívták a mentőt. Mivel a gyermek állapotát nem vélték sürgősségi esetnek, a mentősök nem siették el a helyszínre érkezést: alig több mint egy kilométert 17 perc alatt tettek meg.

A szülők elmondása szerint a kórházban a gyermek a perfúzió, illetve  gyógyszer hatására még beszélni tudott az orvosokkal, majd elvesztette az eszméletét és leállt a szíve. Míg az asszisztensnők a földszintre siettek a defibrillátorért, amelyet 40 perc alatt, ölben cipeltek fel az emeletre, a gyermek életét a klasszikus újraélesztő módszerekkel próbálták megmenteni. Négy orvos két órán keresztül próbált újra életet lehelni belé, sikertelenül.

Az ügyben a kórház vezetősége nem tett nyilatkozatot, de szerintük egy meningococcus nevű baktérium okozta fertőzés, tulajdonképpen vérmérgezés (szepszis) okozta a fiú halálát. A Iaşi megyei közegészségügyi igazgatóság a boncolás során vérkenetet vett a holttestből, azonban a vizsgálatuk nem igazolta az orvosok eredeti feltételezését, ezért járványügyi szakértőket küldtek az iskolába, ahol a kisfiú elkészítő osztályba járt.

Bár jól tudják, hogy gyermeküket nem kaphatják vissza, a szülők perelni fognak, és hajlandóak a végsőkig elmenni, hogy igazságot tegyenek.

Hirdetés