Még mindig kötelezővé tennék a védettségi igazolást az egészségügyiseknek – már ha a parlament úgy dönt

A sokat vitatott kezdeményezéssel az ügyvivő kormány már nem tud mit kezdeni, így most a törvényhozók elé kerül, és persze – a jelenlegi politikai krízis miatt (is) – komoly csatákra lehet majd számítani.

Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium már szeptember végén belengette azt a tervezetét, amely kötelezővé tenni a védettségi igazolványt az egészségügyi alkalmazottak számára, ebből viszont azóta sem lett semmi, mert közben Bukarestben történt egy s más. Egyrészt

a nép ügyvédje törvényellenesnek minősítette a kezdeményezést

– álláspontja szerint ilyesmit kizárólag parlamentben elfogadott törvénnyel lehet jogerőre emelni –, másrészt, mint tudjuk, Florin Cîțu kormánya időközben megbukott, az ügyvivő kabinet pedig nem fogadhat el sürgősségi kormányrendeleteket.

A biztonságnövelő, és példamutatásra sarkalló kezdeményezés viszont nem kerül a kukába:

Cseke Attila ügyvivő miniszter kedden bejelentette, a törvényhozói mandátummal is rendelkező kollégáival együtt szerdán törvényjavaslatként fogják beterjeszteni a tervezetet a parlamentben.

Amint arról mi is beszámoltunk, Nelu Tătaru exminiszter (jelenleg kormányfői tanácsadó) szeptember közepén már arról beszélt, javasolni fogja a kormánynak, hogy tegyék kötelezővé a koronavírus elleni oltást a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói számára. Két hét sem telt el, Cseke Attila egészségügyi miniszter máris ismertetett egy tervezetet – erről itt írtunk részletesebben –, melytől

az egészségügyi szakszervezetek képviselőinek egy része ki is akadt.

Hirdetés

Kíváncsian várjuk egyébként, hogy mi lesz a sorsa a kezdeményezésnek a jelenlegi politikai helyzetben, mert mifelénk még akkor sem divat egységes álláspontra helyezkedni, ha egy olyan ügyről van szó, amely de facto a járvány elleni küzdelmet segítené.

Halkan tesszük hozzá: egy olyan országban, ahol az orvosi személyzet 40 százaléka még mindig nem oltatta be magát, és ezt Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnöktől tudjuk.

Hirdetés