Illusztráció: Pixabay.com

Kötelező lesz a védettségi igazolás az egészségügyi dolgozóknak

Az oltást még nem meri általánosan kötelezővé tenni a kormány, de az kulcságazatokban bekeményítenek. Muszáj, mert a járványhelyzet egyre durvább.

Hirdetés

Kötelezővé teszi a kormány az uniós védettségi igazolványt az összes egészségügyi dolgozó számára, a közszférában és a magánegészségügyi intézményekben egyaránt. Ugyanez vonatkozik azokra a belügyminisztériumi alkalmazottakra is – például katasztrófavédelem, SMURD –, akik részt vesznek az egészségügyi ellátásban.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezeknek az alkalmazottaknak igazolniuk kell, hogy megkapták a covid elleni védőoltást, vagy nemrég átestek a betegségen, illetve felmutathatnak egy érvényes negatív koronavírus-tesztet. A tesztelést mindenkinek a saját költségén kel elvégeznie.

Annak az alkalmazottnak, aki nem tudja egyik igazolást sem felmutatni, 30 napra felfüggesztik a munkaszerződését. Ha 30 nap után sem mutat be egy ilyen dokumentumot, automatikusan megszűnik a munkaviszonya. Az az intézményvezető, aki nem igazodik majd a jogszabály előírásaihoz, 50 ezertől 100 ezer lejig terjedő pénzbírságra számíthat.

Az erről szóló törvénytervezetet az egészségügyi minisztérium honlapján tették közzé.

Hirdetés

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint a kormány sürgősségi eljárásban kívánja elfogadtatni a törvényt, amelyre az országos járványhelyzet, az esetszámok meredek növekedése miatt van szükség.

Az egészségügyi személyzet körében máig is viszonylag alacsony a beoltottsági arány, Florin Cîţu miniszterelnök két napja azt mondta: az orvosi személyzet és a pedagógusok 40 százaléka nem oltatta be magát.

Hirdetés