A nyakunkon maradt több millió koronavírus elleni oltás, és most fizethetünk a megsemmisítésükért

Mert már senkinek sem kellenek, sem bel-, sem külföldön.

Hirdetés

A szó szoros és átvitt értelmében is alaposan bevásárolt Románia a koronavírus elleni oltásokból: annyi maradt készleten, hogy lassan ránk romlik.

Ráadásul nem lehet egyszerűen csak kidobni, a megsemmisítésük pénzbe kerül.

Ezt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter mondta el szerdán.

Mint elárulta, a raktárakban nyolcmillió adagnyi vakcina van, ami azonban senkinek sem kell, még ingyen sem.

Már ez is elég nagy baj, de még nagyobb baj az, hogy egy részüknek hamarosan lejár a szavatossági ideje, és sajnálatos módon fizetni kell azért, hogy szakszerűen, biztonságos körülmények között megsemmisítsék őket.

Az is gond, hogy Románia tavaly májusban óriási mennyiségű, 40 millió adagnyi oltás beszerzéséről állapodott meg a 2022-es és a 2023-as évre.

Márpedig Rafila realista: mint mondja,

folytathat a kormány bármilyen tájékoztató és felvilágosító kampányt, ennyi vakcinára biztosan nem lesz igény.

Hirdetés

Ezért, a közpénz védelme érdekében fordult az ország kilenc másik uniós tagállammal együtt az Európai Bizottsághoz, hogy az eredetileg lekötött mennyiséghez képest jóval kevesebb oltást szállítson, és abból is az aktuálisan terjedő vírusvariánsok ellenit.

A miniszter szerint senki sem felel azért, mert gigantikus mennyiségű oltóanyagot rendelt az ország, de azért megjegyezte, hogy az akkori egészségügyi miniszter és az akkori miniszterelnök írta alá a memorandumot, ami a vakcinák megvásárlására kötelezi az országot.

Azért némi öröm is vegyül az ürömbe:

év elején sikerült 150 millió eurót megmenteni,

amikor beszerzési áron túl tudtak adni 7,5 millió adagnyi vakcinán.

A másik, még jobb hír az, hogy Rafila szerint többé nem lesz szükség korlátozásokra a koronavírus miatt, elegendő lesz a megfelelő szintű egészségügyi szolgáltatások biztosítása.

Hirdetés