Románia és Magyarország is sokallja az EU által vásárolt koronavírus-oltásokat, módosítást kérnek

Több más közép- és kelet-európai tagállammal együtt.

Hirdetés

Míg tavaly az év elején még az volt az EU-tagállamok zömében a probléma, hogy nincs elegendő koronavírus elleni vakcina, most több tagállam is sokallja az Európai Bizottság által megvásárolt, illetve lekötött vakcinamennyiséget.

Hétfőn derült ki, hogy tíz közép-, illetve kelet-európai tagállam – Románia, Magyarország, Lengyelország, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária, Szlovákia és Szlovénia – lengyel kezdeményezésre levelet küldtek Sztella Kiriakídisznek, az Európai Bizottság egészségügyi biztosának, amelyben a vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződések újratárgyalását kérik, arra hivatkozva, hogy

túl sok az oltóanyag, a kifizetésük pedig megterheli az állami költségvetéseket.

A levelet aláíró országok szerint a szállításokat le kell állítani abban az esetben, ha már nem indokolják egészség- és járványügyi okok az újabb oltóanyagok beszerzését.

Emellett azt is szeretnék lehetővé tenni, hogy az eredetileg megrendelt mennyiségnél kevesebbet szállítsanak, hogy annyi vakcina álljon rendelkezésre, amennyire valóban igény mutatkozik.
Az Európai Bizottság mintegy 4,2 milliárd dózisnyi oltóanyagot kötött le, ez majdnem a tízszerese az EU lakosságának.

Ezért aztán annak ellenére, hogy a pandémia visszahúzódóban van, a szerződések értelmében a gyártóknak továbbra is le kell szállítaniuk a lekötött mennyiséget, ami jócskán meghaladja a tagállamok szükségleteit.

A levélben azt is megemlítik, hogy egyes gyártók olyan vakcinákat szállítanak, amelyeknek túlságosan közeli a lejárati ideje.

Garanciákat is kérnek a gyártóktól arra, hogy az oltásaik a legújabb vírusmutációk ellen is védjenek, és azt szeretnék, hogy az egészségügyi vészhelyzetekre való gyors reagálásért felelős uniós hatóság megvásárolhassa a fel nem használt oltóanyagokat, hogy koordinált formában adományozhassák tovább más országoknak.

Hirdetés

Románia a 2022-2023-as időszakra mintegy

105 millió adagnyi koronavírus elleni oltóanyagot vásárolt vagy kötött le

a közös EU-s beszerzés részeként.

Ez elegendő arra, hogy a mintegy 18 millió jogosult négy adagnyi oltást kapjon szükség esetén, illetve pótolja a lejáró szavatosságú vakcinákat, illetve azokat, amelyeket azért kellett kidobni, mert a megkezdett fiolákból nem fogyott el az összes vakcina.

 

Hirdetés