A nap hírei: rocksztár Iohannis, MIAFSZM-párt és a saját zsebébe nyúló orvos

Luxusrepülőgéppel utazott Japánba Iohannis, jöhet a marihuána legalicáziójáért küzdő párt, egy orvos pedig a saját pénzét adta a betegeiért.

Hirdetés

Rocksztárként utazott Japánba Iohannis, most mindenáron venni akarnak egy repülőgépet neki

Klaus Iohannis államelnök a hétvégén hivatalos látogatásra indult Japánba, ahol a hét elején találkozott a távol-keleti ország császárával és miniszterelnökével és azt ígérte, hogy a friss együttműködési megállapodások nyomán a román–japán kapcsolatok új szintre emelkednek majd. De nem ez volt a látogatásnak az a része, amely hullámokat vert a romániai médiában. Hanem az, hogy Iohannis, a felesége és a hivatalos kíséret miként jutott el Föld másik oldalára, milyen repülőgéppel repültek.

Nos, a repülésügyi információkra szakosodott Boardingpass portál megmutatta. Iohannisék egy luxussal kitömött magánrepülőgéppel utaztak Japánba. A gép Bukarestből szállt fel, de félóra múlva le is szállt Szebenben, az elnök szülővárosában, majd keletnek fordulva Japánnak vette az irányt. Közel három óra múlva leszálltak tankolni Azerbajdzsánban, Bakuban, majd onnan kilenc órát repültek tovább a tokiói Haneda reptérre.

Iohannisnak és kíséretének a luxembourgi Global Jet cégtől bérelt az államelnöki hivatal egy átalakított Boeing 737-es repülőgépet, amelynek fedélzetén bőrfotelek és díványok, drága bútorok, perzsaszőnyegek, televíziók, privát hálószoba, tárgyalók várták az utasokat – köztük Bogdan Aurescu külügyminisztert és Cseke Attila fejlesztési minisztert is –, akik rocksztárok vagy olajsejkek luxuskörülményei között repülhettek.

Miután a téma felröppent a médiában, több politikus is megszólalt és egybehangzóan sürgette, hogy Románia vásároljon már egy elnöki repülőgépet, amivel az államfő a külföldi látogatásait lebonyolíthatja. Marcel Ciolacu PSD-elnök, a képviselőház elnöke azt mondta szerdán a parlamentben: úgy illene és az lenne a normális, hogy a román államfőnek legyen egy repülőgépe, amivel utazhat, vásárolni kell végre egy ilyen gépet, és ezzel le lenne zárva az ügy. Ugyanezt mondta Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter is: szükséges egy hivatalos repülőgép beszerzése, amellyel az államfő, a kormány tagjai és más magas rangú tisztségviselők utazhatnak hivatalos ügyben. Tíz éve rendszeresen felmerül a hivatalos repülőgép vásárlásának témája, de eddig nem sikerült rendezni, hát most végre itt lenne az ideje – tette hozzá. A szenátus ideiglenes elnöke, Alina Gorghiu szintén a gépvásárlás mellett foglalt állást, szerinte populizmus, amikor hivatalos állami vezetők közönséges, menetrend szerinti utasszállítókkal repülnek külföldre.

Az államelnöki hivatal egyelőre nem közölte, mennyibe került Iohannisék japáni látogatása.

Valakik be akarnak jegyeztetni egy pártot, amely a marihuána legalizációjáért küzdene

A G4media portál szúrta ki a romániai bíróságok on tárgyalt ügyeket összesítő honlapon, hogy a romániai pártok bejegyzésében illetékes bukaresti törvényszéken három magánszemély benyújtott egy kérelmet egy olyan párt bejegyzésére, amely a marihuána legalizációjáért küzdenek. A tervezett párt neve legalábbis egyértelműen erre utal: A marihuána Legalizációjáért Koalíció Pártja. Rövidítve: CPLM, ami – véletlen vagy nem –, magyarul olyasmit jelent a román szlengben, mint amit úgy rövidítenénk, hogy MIAFSZM. A G4media szerint a három kérelmező közül kettő apa és fia, utóbbi középiskolás, de nagykorú, iskolai élete meglehetősen zűrös. A fiú anyja az oktatásügyi minisztériumban dolgozik vezető beosztásban, ő nem akarta kommentálni a portálnak a helyzetet.

Hirdetés

Az ügy egyelőre kezdeti szakaszában van, a bíróság még nem is tűzte ki a kérelem elbírálásának időpontját. Meg kell jegyezni azonban, hogy Romániában a törvény zéró toleranciával, bűncselekményként kezeli a kábítószer-fogyasztást, így egy ilyen párt bejegyzésére jelenleg nincs túl sok esély.

Hahó, közegészségügy: egy aradi orvosnő a saját zsebéből újíttatott fel egy kórtermet

Ioana Vornic aradi szülész-nőgyógyász orvos a saját pénzén újíttatta fel az Arad megyei sürgősségi kórház szülészetének egyik kórtermét – írja az Aradon.ro helyi hírportál. A kétágyas termet, amelyhez fürdőszoba is tartozik, március 8-án, a nőnapon adták használatba. Az orvos azt mondja: azért költött négyezer eurót a saját zsebéből a szoba felújítására, mivel a szülészet egy régi, korábbi tulajdonosai által visszaigényelt épületben működik, ahol az állapotok nem éppen dicséretesek.

„Elterveztem és meg is valósítottam, hogy egy kis örömet szerezzek a nálunk szülő anyák legalább egy részének” – mondta Ioana Vornic.

 

Hirdetés