A nap hírei: kizárták a verekedő PSD-seket a pártból, megint földrengés volt, itt a tavasz

A héten kimondottan jó idő lesz, melegebb, mint ilyenkor általában.

Hirdetés

A pártszékházban verekedtek össze a PSD-s politikusok – kizárták őket a pártból

Vasárnap rendkívüli ülésen zárta ki soraiból a Szociáldemokrata Párt (PSD) kolozsvári szervezete azt a két párttagot, Anca Ciubăncant és Angela Sacalişt, akik még pénteken, az alakulat székházának udvarán kaptak hajba. A fizikai agresszióba torkolló incidens olyan súlyos volt, hogy mindkét érintett kórházba került. Előbb Anca Ciubăncan állt elő a saját verziójával: ő azt állította, hogy három kolléganője is bántalmazta őt, miután rájuk szólt, hogy nem kéne a székházban dohányozni. Ciubăncant törött bordával és fejsérüléssel szállították kórházba. Később kiderült, a másik érintett, Angela Sacaliş is megsérült, az incidens nyomán be kellett gipszelni a lábát. Ő azt állította, hogy semmi sem igaz abból, amit Ciubăncan állított, ellenkezőleg: a konfliktust ő kezdeményezte. A PSD megyei szervezete mindenesetre mindkettejüket kiakolbólította a pártból, és figyelmeztetésben részesítették Evelina Mileát, a megyei ifjúsági szervezet elnökét, illetve Luiza Neagu párttagot, akik szemtanúi voltak a történteknek.

Újabb földrengés volt Olténiában

Hétfőn 16 óra 2 perckor újabb, ezúttal a Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű földmozgás rázta meg Gorj megyét. A rengés epicentruma Târgu Jiutól 16 kilométerre északnyugatra volt, hipocentruma pedig a felszín alatt mindössze 15 kilométeres mélységben. Február közepén egymás után két nap is erősebb földmozgásokat mértek a régióban, a legerősebb, 5,7-es rengésre február 14-ikén került sor, ezt Erdély számos városában is érezni lehetett.

Itt a tavasz, dagadnak a hőmérők higanyszálai

Ha esetleg az utóbbi napok tapasztalatai nem győzték volna meg, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által a következő két hétre kiadott előrejelzés mindenképpen meg fogja győzni: itt a tavasz. Ezen a héten az ilyenkor megszokotthoz képest melegebb lesz a az egész országban, a hónap utolsó hetében enyhén csökken a hőmérséklet, és több csapadékra is lehet számítani. Erdélyben és a Máramarosban vasárnapig 16 és 18 Celsius-fok között alakulnak a nappali maximumok, majd március 27. és április 2. között 12 és 14 fok közötti értékek jönnek. Az ország nyugati és délnyugati részén, a Partiumban és a Bánságban ennél is melegebb lesz a héten: akár 21 fokig is felkúszhatnak a hőmérők higanyszálai, jövő héten pedig 12 és 15 fok között alakul majd a nappali hőmérséklet. Fagy éjszaka sem lesz, maximum a hegyekben, jelentősebb csapadékmennyiségre március 25-ike után lehet számítani.

Hirdetés