A nap híre oltásügyben: ezentúl a 12-15 éveseket is be lehet oltani a Pfizer-vakcinával

Mindenki arra számít, hogy ettől majd (ismét) begyorsul (végre) az oltáskampány, de kiderült a napokban, hogy a kitűzött célokkal nagyon óvatosan kell bánni mifelénk.

Hirdetés

A legnagyobb hír oltásügyben az, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer-BionNTech-vakcinát a 12-15 évesek körében is, ezzel még nagyobb nyájimmunitást lehetne elérni.

Valeriu Gheorghiţă, a romániai oltáskampány első embere már csütörtök este arról beszélt, nagyon reméli, hogy június elejétől már ez a szakasz is elkezdődik,

ezt a korosztályt természetesen csak szülői beleegyezéssel lehet beoltani.

A legfrissebb adatok egyébként azt mutatják, Románia továbbra is tartja a lassú tempót a napi oltásszámok tekintetében, a héten még a 70 ezres küszöböt sem sikerült átlépni.

Némileg biztató, hogy az első oltásért jelentkezők száma pénteken volt a legnagyobb a héten, de ez is csak 24 480 személyt jelent, míg az emlékeztetőt 44 997-en kapták meg. Ezzel most ott tartunk, hogy a kampány kezdete óta 4 257 317 személy fordult meg az oltópontok valamelyikében

– a június elsejére belőtt ötmilliós cél tehát régen elúszott –,

Hirdetés

3 406 051-en pedig már mindkét oltást megkapták, ez a lakosság 17 százalékát jelenti. Függetlenül attól, hogy a kitűzött célt nem sikerült teljesíteni, a kormány már újabb lazításokat jelentett be elsejétől, ezeket itt foglaltuk össze.

Hirdetés